Kronprinsessan Victoria bar Stråldiademet vid Nobelfesten 2008. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Snabba bilar och glittrande juveler

Kungen och hans familj äger eller disponerar ting som har stora ekonomiska värden. Uppemot en kvarts miljon föremål tas om hand av hovet, främst Kungliga husgerådskammaren och Hovstallet, och bland dem finns allt från enklare empire-stolar till ovärderliga juveler.

Kungens smak för bilar följer mallen för vad som kanske förutsägbart förväntas av en kunglighet. Flera av dem är låga, snabba och har starka motorer. Kungen äger själv ett tiotal bilar, allt från en modern Ferrari till en mer antik AC Cobra. Prins Daniel kör en lyxig Lexus. Prins Carl Philip kör tävlingar med Porsche, men äger ingen själv, i stället har han en Volvo PV, en traktor vid namn Nuffield och ett släp, alla avställda.

Traktorer finns det flera runt Kungen, som Valmet och John Deere, och en mängd släp och andra arbetsfordon. De ägs främst genom bolagen som driver Solliden och Stenhammars gods. Det största enskilda innehavet av fordon har Hovförvaltningen & Hovstallet, där finns 17 fordon, sådana som transporterar kungen, hans familj och hans gäster vid ceremonier, såsom statsbesök.

Ordningen är tydlig, det är männen som har bilar. De tre kvinnorna, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har inga fordon skrivna på sig. De förknippas oftare med tillång till smycken. De viktigaste smyckena ägs av stiftelser, de Bernadottska familjestiftelserna.

Där finns Ädeltopasgarnityret, som bärs av drottningen och som beställdes av den ryske tsaren Paul I till hans dotter Maria Pavlovna för mer än 200 år sen. Det utgörs av halsband, brosch och ett bröstsmycke. Halsbandet är gjort av nio rosa topaser infattade i briljanter. Där finns också Stråldiademet, Ametistgarnityret och många fler vars värden är svåra att uppskatta. Smyckena ägs av de Bernadottska familjestiftelserna.

Kungliga Husgerådskammaren tar hand om alla föremålen. De uppskattar att det rör sig om cirka 250 000 föremål. Det är empire-stolar, gustavianska bänkar, enorma orientaliska mattor, vävda tapeter, stora förgyllda speglar, porslin och glas, allt som bör finnas på ett kungligt slott.I Bernadottebiblioteket finns totalt cirka 130 000 volymer.

Dessa saker ägs av staten, kungen privat eller av stiftelser, som är fallet med smyckena. Det som förenar sakerna är att de disponeras av kungen, vilket betyder att trots att de ägs av staten brukas de av kungen. Vad de är värda är svåra att uppskatta.

"Det totala värdet har vi inte uppskattat. Sedan gör vi förstås en värdering i och för försäkringen, men de siffrorna släpper vi inte ifrån oss", skriver en representant för hovet i ett mail.

Källa: Transportstyrelsen, NE, Kungliga Husgerådskammaren.

Läs hela granskningen

Bosse Bildoktorn kommenterar kungens bilar

Bosse Andersson, även kallad Bosse Bildoktorn, svarar till vardags på frågor om fordon i Fråga Bildoktorn som sänds i P4.

Vad är dina första reflektioner efter att ha ögnat igenom listan på kungens fordon?

– Tråkigt med så många avställda bilar. Kungen jobbar antagligen för mycket. Då hinner man inte ägna sig tillräckligt mycket åt sina bilar.

Vem är kungen om han äger de här fordonen?

– En man med öppet sinne. De flesta bilentusiaster gillar bara bilar från ett enda land eller bilar av ett enda märke. Ja, det finns till och med folk som bara går igång på en enda modell. Men kungens bilar är från både Italien, USA, Tyskland, Sverige och England.

Är det bra för en människa att äga så många fordon?

– Ja, absolut. Människor som äger många bilar har större empati än folk som är lagom. De flesta multibilsägare inser nämligen att de är lite udda och kan därmed lättare sätta sig in i hur andra människor med avvikande beteende kan känna sig. Bilar är för övrigt som hundar. Ger du dem äkta kärlek så får du fyrfalt tillbaka. De tio lyckligaste människorna i min bekantskapskrets äger mellan fem och tjugo bilar vardera. Själv äger jag bara fyra.

Vilka av hans fordon skulle du själv allra helst äga?

1. Ferrari 456 från 1999, för att den är så vacker, körglad och relativt praktisk (för att vara en Ferrari).

2. Daimler 27 Limousine från 1950 för att den är så vacker, har en intressant konstruktion och mycket hög kvalitet (1950 var detta Rolls-Royce värsta konkurrent).

3. John Deere 7720, för att det är en traktor av hög kvalitet som klarar det mesta (men det är inte utan anledning den kallas John Dyr).

Listan på Kungens fordon finns i grafiken, klicka på "De privata pengarna" och sedan på "Fordon".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".