Oklar politisk situation i Haiti

Läget i Haiti är ännu långt ifrån normalt. Ankomsten av utländska trupper till huvudstaden Port-au-Prince har visserligen haft en lungande effekt men de har knappast gjort den politiska situationen klarare.

– Det är jag som är chefen i landet nu, förklarade rebelledare Guy Philippe på tisdagen.

– Militär chef, tillade han för säkerhets skull.

Jämförs med Che Guevara
Det är en minst sagt underlig situation. Guy Philippe, tidigare polischef, anklagad för kuppförsök och knarkhandel, och hans andre man Louis Jodel Chamblain, dömd för ett massmord 1994, under militärdiktaturens dagar framställs plötsligt som Haitis stora befriare.

En del jämför dem till och med med Che Guevara.

Men sanningen är snarast den att de inte ens skulle ha kunnat ta sig in i Port-au-Prince om det inte varit för att internationella trupper redan anlänt dit.
 
Det råder ingen tvekan om att de två spelade en central roll i den våg av attacker mot polisstationer i de norra delarna av landet, som gjorde att den nu borttvingade Aristide och hans regering förlorade kontrollen.

Inga massledare
Men de är inga upprorsledare, inga massledare. De enda massor som följt dem, förutom de som nu ser revanschens timme slagen, var de som såg chansen att delta i plundringar.

Att de nu utsett sig själva till ansvariga för lag och ordning lovar inte gott för framtiden.

På onsdagen sa visserligen Roger Noriega, Vita husets ansvarige för Latinamerikafrågor, att Guy Philippe inte representerar någonting och att han snarast borde lägga ner sina vapen och pallra sig hem.

Inga order om avväpning
Men de internationella trupperna i Haiti har ingen order att avväpna vare sig Guy Philippes rebeller eller de Aristide-trogna milisgrupper som fortfarande härjar i vissa områden i Port-au-Prince.

Så länge de inte har fått sådana order och så länge det inte utses en ny regering med stöd både inom den civila oppositionen och det gamla regeringspartiet Lavalas, så är risken stor för att en kuppmakare som Philippe och en mördare som Chamblain faktiskt kan ta över det politiska initiativet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".