Knutbypastorn misstänkt för två mord

Den 32-årige pastorn i Knutby delgavs på onsdagen misstanke om två nya grova brott. Det handlar dels om mord på hans tidigare hustru 1999 och dels om mordförsök på den nya hustrun i november förra året.

Strax före jul 1999 hittades pastorns förra fru död i familjens badkar, polisen utredde dödsfallet, men skrev av det som en olycka. Nu har uppfattningen ändrats berättar kammaråklagare Elin Blank.

–Det som kommit fram i den återupptagna förundersökningen i ärendet från -99, både när det gäller förhör och när det gäller teknisk utredning gör att vi inte längre tror att det här var frågan om en olyckshändelse.

Hittades livlös i badkaret
När kvinnan hittades hade hon ett sår i bakhuvudet och sömnmedel i kroppen, men hur mordet ska ha gått till vill varken polis eller åklagare berätta.

Attackerade med en hammare
Pastorn har på onsdagen även delgivits misstanke om mordförsök på sin senaste hustru, den 23-åriga kvinna som sköts till döds familjens hem i januari i år. Mordförsöket inträffade i november förra året, då parets barnflicka attackerade kvinnan med en hammare.

–När det gäller hans inblandning i den händelse som är rubricerad som grov misshandel och sedan försök till mord 8 november är det upgifter som kommit fram som har gjort att han är misstänkt för delaktighet, säger Elin Blank om de nya misstankarna.

Enligt uppgifter till Ekot har barnflickan, som erkänt såväl mordförsöket i november som dödsskjutningen i januari, berättat att hon begick båda handlingarna på uppmaning av pastorn och att hon gjorde det för att hjälpa honom. Det är bland annat de uppgifterna som polisen grundar de nya misstankarna på. Pastorn har under onsdagseftermiddagen förhörts och han fortsätter att neka till alla anklagelser.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".