Foto: Pontus Lundahl/PRB

Ringholm: Ekonomin på uppåtgående

Regeringen gick på onsdagen igenom läget i svensk ekonomi på Harpsund inför förhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet. Staten har svårt att få råd med några nya satsningar. Men enligt finansminister Bosse Ringholm är farten i svensk ekonomi ändå lite högre än regeringen tidigare trott.

Bosse Ringholm beskriver den svenska ekonomin på följande vis:

– På uppåtgående, men beroende av att vi får en bättre europeisk konjunktur, men fördelen för oss är att vi har en stabil grund i de offentliga finanserna.

Regeringen har tidigare räknat med en tillväxt på två procent jämt i år. Det är en väldigt vardaglig fart i svensk ekonomi. Nu tror regeringen enligt Bosse Ringholm att det kan bli något bättre än så, mellan två till två och en halv procent. Fortfarande varken kris eller strålande tider, alltså.

Arbetslösheten största problemet
Arbetslösheten är ett av regeringens stora problem just nu. Regeringen är mera pessimistisk än i höstas och räknar med en arbetslöshet på drygt fem procent i år, enligt Bosse Ringholm. Det är alltså långt över regeringens gamla mål på fyra procent.

Dessutom har statens kostnader blivit för stora, men enligt Bosse Ringholm kommer staten ändå att slippa göra riktiga nedskärningar. Det kommer att räcka med finansdepartementets vanliga försök att hålla till exemple inne pengar som statliga myndigheter inte använt och liknande metoder.

– Läget är betydligt bättre idag jämfört med hur det var för exempelvis förra våren. Förra våren hade vi väldiga ökningar på sjukförsäkringskostnaderna, vi hade en svår situation. Idag är det en mer normal budgetsituation med att få ihop utgifter och inkomster, säger Bosse Ringholm.

Besked om förmögenhetsskatten i april
Men staten har ändå knappast råd med några nya satsningar och Bosse Ringholm hade inte mycket med att komma med på onsdagen.

Bland beskeden fanns att de pengar som redan lovats kommunerna 2005, ska fördelas på vården, förskolorna och den kommunala skatteutjämningen om vänsterpartiet och miljöpartiet går med på det.

Regeringen har ju diskuterat skatterna med ett allt mer otåligt näringsliv. Näringslivet har ju bland annat krävt att förmögenhetsskatten ska slopas.

Bosse Ringholm passar fortfarande och säger inte vad regeringen vill, men han berättade på onsdagen att den kommer att ge besked i statsbudgeten i mitten av april.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".