Näringslivet skapar regler för direktörslöner

Efter de senaste årens företagsskandaler utomlands och i Sverige har nu arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv samlat sig till ett dokument som ska guida företagen i frågor om ersättningar och belöningar till direktörerna.

– Resonemanget om förtroendet har rört ersättningssystemen i vissa stora företag och då har vi känt att låt oss ta ansvaret för vägledningen, Michael Treschow, vice ordförande i Svenskt Näringsliv.

 Räcker det här för att hålla lagstiftarna på armlängds avstånd?

–Det vet jag inte. Det har inte varit syftet att hålla dem på armlängds avstånd. Detta har varit en vägledning, huvudsakligen för våra medlemmar och flera som kan tänkas vara intresserade, säger han.

Lagreglering eller självreglering det är frågan.

För hur ska direktörerna lönas och belönas, egentligen?

Men nu kommer hjälpen. Styrelsen i sin helhet ska ta ansvaret för lönesättningen, vilket betyder att vd och styrelseordförande inte tillsammans ska kunna komma överens om lönen. Just så har det ju gått till i flera av de svenska företagsskandalerna.

I Skandia var det Lars Ramqvist och Lars-Erik Petersson.

I ABB var det bland annat Peter Wallenberg som skrev på kontraktet med Percy Barnevik.

Jacob Wallenberg som är ordförande i banken SEB och vice ordförande i Investor med mera, är negativ till ny lagstiftning.

– Jag tycker att ledande politiker borde ha viktigare prioriteringar än att misstänkliggöra näringslivet med hänvisning till ett begränsat antal händelser. Regeringen är fel ute när den använder etikdebatten som förevändning att stoppa nödvändiga skattereformer, säger han.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista