Tusentals shiamuslimer gick sorgetåg i Karbala på onsdagen 3 mars. Foto: Karim Sahib/PRB

Stora sorgetåg i Irak

I Irak har tiotusentals människor deltagit i de begravningståg som på onsdagen har dragit fram genom Bagdad och Karbala efter gårdagens blodiga attacker. 15 personer har gripits misstänkta för att ha varit med om att planera och genomföra dåden.

Många av dem som följde begravningstågen i dag anklagar USA för gårdagens attentat som utfördes med fjärrutlösta sprängladdningar, granater och självmordsbombare. Det är USA som är skulden till den situation som nu råder i Irak och det är USA som har misslyckats att skydda de heliga platserna.

Fortfarande har ingen tagit på sig skulden för de båda uppenbarligen samordande attackerna i Baghdad och Karbala.

Avvisar anklagelser
En grupp med al Qaida-anknytning, Abu Hafs al-Masri-brigaderna, har på onsdagen avvisat anklagelserna att den ligger bakom attackena. Den här gruppen som bland annat säjer sig ligga bakom bombattentatet mot FN-högkvarteret i Baghdad och mot två synagogor i Istanbul avvisar alla beskyllningar att den, som i det här fallet, skulle angripa muslimer utan påstår att det är USA som ligger bakom attentaten. Men Abu Hafs al-Masri-brigaderna varnar för fortsatta attacker mot utländska mål i Irak.

Iran stoppar pilgrimsresor
USA i sin tur riktar misstankarna mot jordaniern Abu Musab Zarqawi, som också han har al Qaida-anknytning, och som sägs försöka genomföra en plan som går ut på att alla attacker skall skapa kaos och inbördeskrig i Irak.

Misstankar riktas också mot iranska terrorister som kan ha tagit sig in i Irak tillsammans med alla de hundratusentals iranier som deltog i gårdagens shiamuslimska högtid i Karbala.

Många av dödsoffren i Karbala är iranier och Iran har på onsdagen beslutat att stoppa alla pilgrimsresor till Irak.

15 personer som är misstänkta för att i en eller annan form ha hjälpt till att genomföra gårdagens blodbad har gripits av irakisk polis eller av ockupationstrupperna. Inget har hittills sagts om deras nationalitet eller vad de mer preciserat anklagas för.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista