Uzbeker på flykt från Kirgizistan. Foto: Faruk Akkan/Scanpi

FN varnar för flyktingström från Kirgizistan

FN:s sändebud varnade i dag för att flyktingströmmen från Kirgizistan snart kan överstiga 100 000 människor, och att det finns en risk för att konflikten sprider sig till andra länder i Centralasien.

Kirgizistans tillfälliga regering meddelade i dag att den planerade folkomröstningen om en ny författning ska hållas som planerat den 27 juni, trots våldet i den södra delen av landet.

75 000 människor ska ha lyckats ta sig över gränsen till Uzbekistan. Enligt FN är det oklart hur många tusen som blev kvar på den uzbekiska sidan när gränsen stängde i går.

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har totalt 275 000 lämnat sina hem på grund av oron, 200 000 av dessa är nu på flykt inom landet.

Sveriges Radios utsände Fredrik Wadström landade på tisdagseftermiddagen på flygplatsen i Osj.

--Jag är på väg in till staden i en bil som är sönderskjuten från alla håll. Det är som en labyrint där den kryssar fram mellan sandsäckar och stridsvagnar som satts upp som vägposter.

--Trots att det råder utegångsförbud så har människor börjat komma ut på gatorna. Myndigheterna här har sagt att i dag är den första dagen som ingen dödats eller skadats sedan torsdag i förra veckan, så normaliteten är sakta på väg att återupprättas. Men många människor har helt enkelt flytt härifrån.

Enskilda provokatörer pekas nu ut även av FN för att ha anstiftat den etniska rensningen i södra Kirgizistan. Våldets offer hedras med en nationell sorgedag.

– Olyckligtvis är det för tidigt att tala om totalt 171 döda. Vi tror att den verkliga dödssiffran är många gånger större, sade interimspresidenten Roza Otunbajeva i huvudstaden Bisjkek då hon informerade om nationalsorg under onsdagen, att folkomröstningen om en ny konstitution ska hållas som planerat den 27 juni och att några fredsbevarande utländska styrkor inte längre anses behövas.

Samtidigt upprepades anklagelsen mot den störtade presidenten Kurmanbek Bakijev för att ha legat bakom de senaste dagarnas våld.

Bakijevs son Maksim har gripits i Storbritannien efter en internationell efterlysning och kommer att begäras utlämnad.

Även FN talar om "starka indikationer" på att den etniska oron antänts högst medvetet.

– Flera rapporter talar om att oron började med fem samtidiga attacker i Osj, utförda av beväpnade och maskerade män. Det verkar som om de försökte provocera fram en reaktion, sade enligt Reuters Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommissionär, på en presskonferens i Genève på tisdagen.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".