Dutroux skyller flickmord på sina medåtalade

Rättegången mot belgaren Marc Dutroux som anklagas för att ha rövat bort sex flickor och mördat fyra av dem, har gått in på tredje dagen. På onsdagen yttrade sig Dutroux för första gången inför rätten och kastade då en stor del av skulden på sina tre medåtalade.

Marc Dutroux förnekade att han haft något att göra med bortrövandet av de två åttaåriga flickorna Melissa Russo och Julie Lejeune som försvann i juni 1995 och som sannolikt svalt ihjäl inlåsta i en cell i hans källare.

Han hävdade inför rätten att han hittat flickorna i en av sina fastigheter, där de bevakades av hans före detta hustru och två andra kriminella män.

Utnyttjas sexuellt
Enligt Dutroux skulle barnen lämnas över till en av de tre medåtalade, affärsmannen Michel Nihoul som tänkte låta dem utnyttjas sexuellt av ett nätverk av okända personer.

Dutroux hävdade att han hållit åttaåringarna inlåsta i sin källare i månader för att rädda dem från Nihoul.

Han medgav att han deltagit i bortförandet av 17-åriga An Marchal och 19-åriga Eefje Lambrecks och de två tonårsflickor som senare återfanns vid liv inlåsta i en cell i hans källare, men han hävdade att Nihoul tvingat honom till det. Även dessa flickor var enligt Dutroux avsedda för prostitution och att de var beställda av ett okänt nätverk.

Erkänt våldtäkt
Kvarlevorna av Melissa, Julie, An och Eefje hittades ett år efter deras försvinnande begravda i trädgårdar vid Dutrouxs fastigheter. Han förnekade att han mördat dem men erkände våldtäkt.

Dutroux försöker alltså kasta en stor del av skulden på sina tre medåtalade och hans försvarsadvokater driver linjen att Dutroux inte agerat ensam, utan att det verkligen finns ett nätverk, kanske en pedofilring i bakgrunden. Men åklagare i målet mot Dutroux tror inte på den teorin utan hävdar att Marc Dutroux är ensam huvudansvarig.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista