Ebbers överlämnade sig till FBI

I USA överlämnade sig på onsdagen den tidigare Worldcomchefen Bernie Ebbers till den federala polisen FBI.

Han hotas av böter på 30 miljoner kronor och upp till 25 års fängelse för bokföringsbrott och bedrägeri. Den skäggige Ebbers var för bara två år sedan en av USA:s mest dyrkade företagsledare föremål för hundratals beundrande artiklar i managementtidningar. Hans verksamhet växte från ett litet oansenligt telekombolag i Mississippi till USA:s näst största teleoperatör. 2002 rasade allt samman i den dittills största bokföringsskandalen det fattades närmare 85 miljarder kronor.


USA:s justitieminister John Ashcroft offentliggjorde personligen att Ebbers ska åtalas för bedrägeri och vilseledande information. Det är valår i år och Vita Huset har kritiserats för att göra för lite mot kriminella direktörer. Nu vill president Bush markera att den som lurar aktieägare och fuskar sig till orimliga egna ersättningar inte bara ska fördömas som moraliskt förkastliga personer utan också ska skaka galler.


FBI har arbetat sig nerifrån och upp. Igår förklarade sig Worldcoms finanschef Scott Sullivan sig skyldig till bokföringsbrott. Han kommer att få straffnedsättning när han vittnar mot sin vd. Bernard Ebbers är den hittills högsta chefsperson som arresterats i samband med de senaste årens finansskandaler på Wall Street.

Thomas Nordegren, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".