Rester av läkemedel ger fortplantningseffekter på kräftdjur

Rester av läkemedel kommer ut i miljön via reningsverken och ännu vet man mycket lite om vilka effekter det kan få på olika organismer. Fiskstudier tyder på att fiskhannar kan bli feminina och sterila efter påverkan av p-piller i vattendrag. Men nu ser man effekter också av en ny grupp läkemedel enligt preliminära forskningsresultat.

–Jag håller själv mest på med kräftdjur, forskning kring stattiner, kolesterolsänkande ämnen som faktiskt kan ha en ganska så allvarlig effekt med de premilminära reslutat vi har. Man ser att det kan störa humdömsning och reproduktion. Sedan får vi se vad det betyder för populationer i miljön. Det säger Magnus Breitholtz, forskare vid Institutet för tillämpad miljöforskning vid Stockholms universitet.

Ännu bara ett fåtal resultat
Forskningsresultaten av den kolesterolsänkande medicinen härrör från laboratorieexperiment. I ett vattendrag sker en större utspädning.

Andra läkemedel, som kan påverka vattenlevande organismer är antibiotika, som ju ska döda bakterieroch cellgifter från cancerbehandling. Men än så länge vet man för lite, säger Bengt Mattson, miljöchef vid läkemedelsföretaget Pfizer.

–Det vi vet idag det är att den här typen av substanser har man hittat ute i miljön i olika typer av vattendrag i både europa och USA, däremot vet vi ingenting idag om vilka effekter de här väldigt låga koncentrationerna har, säger Bengt Mattson.

Läkemedelsverket har för närvarande ett uppdrag att utreda miljöpåverkan från läkemedel och ska i sommar komma med förslag om hur man ska undvika negativa effekter på miljön.

–Ja, jag tror att man både måste titta på när man tar fram läkemedel i ett tidigt skede, hur substanserna kommer att se ut, vad de har för egenskaper. Sedan måste man också titta på avloppsreningstekniker, det tror jag är väldigt viktigt. För som det ser ut idag så passerar många läkemedelssubstanser reningsverken, säger projektledaren Anna-Karin Johansson på Läkemedelsverket.

Effekt på godkännande av läkemedel
Också rester av veterinärmediciner hamnar ute i naturen och påverkar exempelvis insekter. Avmaskningsmedel för kreatur tar kål på dyngbaggar, som bryter ner komockorna. Det kan bli strängare krav för veterinärmediciner än det är idag, säger Anna-Karin Johansson.

–Som det ser ut nu så kommer det förmodligen bli så att för humanläkemedel så får man inte väga in eventuella miljörisker när man godkänner läkemedel, utan fokusera på andra lämpliga åtgärder för att minska eventuell miljöpåverkan. Med för veterinärläkemedel kanske man får gå steget längre.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista