Kvävegödsling i skogsbruket på väg tillbaka

Den omdebatterade kvävegödslingen av svenska skogen är på väg tillbaka. Orsaken är oron för virkesbrist som gör att skogsforskarna vill snabba på tillväxten, trots tidigare miljöprotester. Redan ligger flera skogsbolag i startgroparna.

– Det finns ju andra åtgärder man kan hålla på med i skogsbruket, men de flesta åtgärder få effekter på lite längre sikt. Och under en kortare period med underskott av virke, är det här med gödsling en ganska enkel och populär åtgärd, säger Staffan Jacobsson på halvstatliga SkogsForsk.

Men det är ju samtidigt ganska kontroversiellt med gödsling, det har mött protester från många håll - är det så klokt att ge sig in i det igen?

– Det är sant att det alltid har varit ifrågasatt, samtidigt är det en åtgärd som har utretts otroligt väl. Det finns knappast någon åtgärd i skogsbruket som är så väl studerat som just kvävegödsling.

Virkesbrist
Trots rekordavverkningar så räcker den svenska skogen inte längre till och flera bedömare har varnat för virkesbrist. Orsaken är ökad efterfrågan, samtidigt som allt fler områden sätts av för att naturskydd.

För att snabbt öka tillväxten i skogen sneglar nu allt fler skogsägare på den kontroversiella gödslingen, som idag bara är en bråkdel mot slutet av 70-talet, då den orsakade mycket miljöbråk.
Med Staffan Jacobsson anser att oron för skador och läckage idag är överdriven.

– Nu har man betydligt bättre kunskap om hur man ska gå tillväga för att undvika de här negativa miljöeffekterna, säger han.

Främst i norr och mellansverige
Det är framför allt i norra och mellersta Sverige som skogsägare nu planerar för ökad gödsling, men även i delar av sydsverige. Skogsjätten Södra har inte använt kvävegödningen på över 20 år, men i sommar ska man använda det på ett område i Vimmerbytrakten berättar skogschefen Mats Sandgren.

– Ja vi vet ju att det här inte är helt okontroversiellt, men vi tycker att det är viktigt att visa på en väg att öka virkesproduktionen och som vi dessutom vet är väl genomlyst av forskningen sedan  många år tillbaka. Därmed vet vi också att riskerna är mycket begränsade om ens några, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista