Frivilligt kårmedlemskap försvagar kårens inflytande

På torsdagen fattar riksdagen beslut om studenter ska tvingas vara medlemmar i en studentkår eller inte. De borgerliga partierna har tillsammans med miljöpartiet lagt ett förslag om att ta bort det obligatoriska kårmedelskapet för studenterna. Men om kårmedlemskap blir frivilligt kan det bli svårare för kårerna att påverka beslut som rör studenter, tror Carin Brenner, ordförande för Lunds universitets studentkårer.

– Man kan tänka sig att det inte skulle vara lika många studenter som beslutade sig för att vara med i en kår, säger Carin Brenner.

Vad skulle det i så fall innebära för det inflytande som studentkårerna har?

– Vi skulle inte längre kunna säga att vi representerar alla studenterna, säger hon.

Idag måste alla som studerar vid någon av landets högskolor eller universitet också tillhöra och betala medlemsavgift till en studentkår. Det så kallade kårobligatoriet har de borgerliga partierna länge velat avskaffa.

Två borgerliga röstar emot
Tillsammans med miljöpartiet har de nu kommit överens om att ta bort det obligatoriska kårmedlemskapet och att tillsätta en utredning om hur avvecklandet ska gå till.

Men efter att två borgerliga riksdagsledamöter deklarerat att de tänker rösta för att bevara kårobligatoriet är det oklart om det blir någon utredning om ett avskaffande.

Studentinflytande är ett nyckelord för dem som vill behålla kårobligatoriet. Frågan om hur många som skulle vara med i studentkåren om det var frivilligt är inte lätt att svara på.

Så här säger några studenter på Stockholms universitet:

– Det är nog dels en kostnadsfråga och så skulle man nog se om alla andra är med, då skulle nog jag också vara med, säger Maria Bäckman.

Skulle du vara med i kåren om man inte var tvungen att vara det?

– Nej, det skulle jag inte, svarar studenten Henrik Mållner.

– Jag har inte funderat på det, jag har alltid tagit det som en självklar grej, säger Katarina Mattson, också hon student.

Uppsala studentkår vill ha frivilligt medlemskap
Landets studentkårer har olika uppfattningar om kårobligatoriet. En av de kårer som vill att det ska vara frivilligt att vara med i studentkåren är Uppsala studentkår, där Anna Neuman är vice ordförande.

– Jag tror att det kan gå att hitta andra sätt att garantera studentinflytande och trygga nationernas fortlevnad. Att man till exempel har olika valförsamlingar, att verksamheten finansieras från universiteten eller från staten, säger Anna Neuman, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".