Oklart om länens beslutsrätt i rovdjursfrågor

Riksdagen har gett länen ett större ansvar för vilt- och rovdjursfrågor, där de nya viltförvaltningsdelegationerna har inlett sitt arbete. Frågorna är många om var gränsen går för deras beslutsrätt.

I Dalarna beslöt en oenig delegation att 50 björnar ska skjutas i år, en ökning sen i fjol. Mats Larsson företräder jakt- och viltvårdsintressena i delegationen.

– Det ifrågasattes om det skulle beslutas om en siffra så det var där det blev oenighet och diskussion kring sättet att föreslå siffror.

Frågor om vilt och rovdjur ska i större utsträckning avgöras i viltförvaltningsdelegationerna, som samarbetar med länsstyrelserna. Men eftersom förordningen säger att delegationerna bara ska besluta om övergripande riktlinjer och inte detaljer, blev det oenighet i Dalarna om det var rätt eller fel att besluta om antalet björnar som får jagas.

– Det kan man diskutera men när man införde den nya rovdjurspolitiken och viltförvaltningsdelegationen så var andemeningen från politisk sida att det skulle vara regionalt och lokalt inflytande och det är ett tydligt sätt att tala om vad vi tycker, vi som är verksamma i länen, säger Mats Larsson.

Viltförvaltningsdelegationerna består av representanter för olika parter som jägare, markägare, fiskare, och naturvårdsintressen. Dessutom representanter för turism och så politiker som utses av landstingen. Landshövdingen är ordförande. I flera län har de första mötena ägnats åt utbildning och övergripande diskussioner, medan några, som Dalarna, nästan direkt beslutat om mininivå på björnkullar och alltså även att öka björnjakten från 35 skjutna i fjol till 50 i år.

Nu är inte sista ordet sagt när delegationerna ute i länen fattat beslut, de kan överklagas, och skulle en viltvårdsdelegation strunta i statens regler, kan Naturvårdsverket återkalla dess beslutsrätt. Men på Naturvårdsverket säger Ola Larsson att det lokala inflytandet är centralt i den nya viltförvaltningen.

– I regeringens proposition som kom för ett år sedan så motiverade man just det här med att man vill ha ett ökat regionalt ansvar och lokalt inflytande över förvaltningen och med det följer en större variation över landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".