Affärsgata i Shanghai Arkivfoto: Bengt Albons

Svenska företags Kinaexport ökar

Tillväxten i Kina exploderar och det är något som märks även för svenska företag. Enligt de senaste siffrorna ökade exporten dit med 25 procent. Dessutom visar den svenska investeringsvilligheten i det stora landet i öster på en stigande trend, menar Exportrådets Kinachef Peter Rosta.

– Det här har alltså ökat väldigt dramatiskt de senaste åren. Och det gäller dels företag med slutprodukter, men också företag som är underleverantöter, säger Peter Rosta som är Exportrådets Kinachef.

Idag är 200 svenska företag verksamma i Kina och enligt en undersökning som Exportrådet gjort har 85 procent av de svenska etableringarna i Kina varit lönsamma. Och allt fler söker sig till bortre Asien i jakt på kostnader.

– Man kanske redan har konkurrenter som har tillverkning i Kina eller andra lågprisländer och nu söker man möjligheter att få ner sina kostnader.

Ökande marknad
Tidigare var mest den tyngre svenska industrin representerad men nu kommer också konsumtionsindustrin, golvtillverkning och reklam bland mycket annat. Fördelarna med investeringar i Kina är förutom den låga kostnaden på arbetskraft, välutbildade arbetare och en brant stigande konsumtion.

Till nackdelarna räknas bland annat hård inhemsk och utländsk konkurrens, piratkopior och patenstöld. När det gäller export och import så passerade Kina förra året Japan som Sveriges största handelspartner i Asien.

Två procent idag
Två procent av vår totala handel sker enligt den officiella statistiken idag med Kina, vilket är en aning missvisande eftersom mycket av den kinesiska exporten går via till exempel Holland.

Peter Rosta på Exportrådet tror hur som helst att handelsutbytet kommer att öka än mer framöver.

– Jag är övertygad om att den siffran kommer att öka, dels för att vi har så lite och dels för den potential som finns här att öka på, säger han.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista