Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Homosexuellt par ansöker om adoption

Ett svenskt homosexuellt par har vänt sig till Adoptionscentrum för att få hjälp att adoptera ett barn från utlandet. Det blir ett pilotfall. Sedan lagen ändrades så att homosexuella par som registrerat partnerskap kan prövas som adoptivföräldrar, har bara två par godkänts av myndigheterna.

Nu har Fredrik och Robert Skoglund i Hässelby utanför Stockholm också tagit steget att söka ett barn genom en adoptionsorganisation. De har i tankarna redan börjat planera för barnkammaren.

– Det ska vara mycket leksaker och fina barntapeter, säger Robert och Fredrik Skoglund visar runt i det rymliga huset. Här vill de bilda familj och häromdagen skickade de in en ansökan om att få adoptera ett barn.

Pilotfall
Inget svenskt homosexuellt par har hittills fått adoptera ett barn från utlandet. För Adoptionscentrum blir det ett pilotfall, säger ordföranden Ulf Kristersson.

– De kommer att var helt säkra på att vi på alla vis kommer att arbeta med dem på precis samma grundliga och seriösa sätt, som vi arbetar med alla andra föräldrapar som vi har, säger Ulf Kristersson. 
   
Så lät det inte för några år sedan då adoptionsorganisationerna avvisade att homosexuella skulle få adoptera. Nu säger Ulf Kristersson att han lagt den debatten bakom sig.

Inget land tillåter
Inga ursprungsländer har hittills velat låta homosexuella adoptera. Robert Skoglund hoppas att deras ansökan ska få länderna att tänka om.

– Vi har haft långa diskussioner med alla adoptionsbyråer och Adoptionscentrum är den största organisationen för adoptioner. Det är dit vi vill vända oss för de har störst nätverk, säger Robert Skoglund.

Fredrik Skoglund ser en attitydförändring hos adoptionsbyråerna, men hoppas att också länderna på sikt ändrar sin negativa inställning.

– Ganska nyligen har byråerna vänt och har sträckt ut handen och vill göra ett försök, säger Fredrik Skoglund.
   
Han vet inte vad han ska tro om chanserna att verkligen få hem ett barn.

Sydafrika nytt land
Adoptionscentrum tror inte heller att det är möjligt just nu, men Ulf Kristersson ser en öppning bland länder som inte har lagliga hinder mot homosexuella, som Sydafrika.

- Det kommer vi att undersöka mycket noga när vi får in en formell ansökan från det här paret. Vi kommer att titta på om det finns någon möjlighet i det eller inte, säger Ulf Kristersson, ordförande för Adoptionscentrum. 

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".