Pagrotsky oroad över handelskonflikt med USA

Näringsminister Leif Pagrotsky oroas över den amerikanska presidentvalskampanjen. Huvudkandidaterna Bush och Kerry har båda talat om att skydda amerikanska företag mot utländsk konkurrens. Leif Pagrotsky är orolig att handelskonflikten mellan USA och EU nu ska skärpas och att frihandeln drabbas.

– Risken är att den anda av rädsla för resten av världen, den anda av protektionism som går bland USA:s folk nu med fabriker som flyttar till Mexico och så, att den leder till att amerikanarna inte vill gå vidare i handelsförhandlingar om att öppna sina marknader, där har vi risken och den risken finns i båda partier, oavsett vem som vinner valet, säger Leif Pagrotsky.

Skydda amerikanska jobb
De som i likhet med Leif Pagrotsky tror på frihandeln räknar med att den bland annat ger mera konkurrens och billigare varor. Men i USA brukar politiker brukar då och då lova att skydda amerikanska företag med tullar eller andra regeländringar för att rädda amerikanska jobb.

I årets valkampanj har i stort sett alla demokratiska kandidater gjort det, även framgångsrike John Kerry. Presidenten George Bush å sin sida har haft chansen att göra verklighet av hoten och införde bland annat under en period tullar på utländskt stål.

Oro över uttalanden
Leif Pagrotsky oroas av uttalandena i valkampanjen. Han tror inte att skillnaden mellan Kerry och Bush är särskilt stor när det gäller frihandeln, men tror att riskerna för Europa är något större om det blir Bush som vinner valet.

–  Vi har ju tyvärr ganska dåliga erfarenheter av den nuvarande administrationens handelspolitik och med tanke på de beroenden som finns mellan administrationen och näringslivet på grund av de enormt stora kampanjbidragen så är jag orolig att vi kan se fler sådana exempel om den nuvarande administrationen fortsäter

Strafftullar
I måndags tog handelskriget mellan EU och USA ny fart när EU för första gången införde strafftullar på amerikanska varor, bland annat på smycken.
Det är en riskabel utveckling, tycker Leif Pagrotsky.

– Det här är ett orosmoln, vi har många andra exempel där amerikanerna förbereder motsvarande åtgärder mot oss. Så att här finns riskmoment, men jag tror att allvaret kommer att göra att man till slut tar sitt förnuft till fånga och löser det här på ett civiliserat och ekonomiskt gynnsamt sätt, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".