Foto: Rodrigo Arangua/PRB

Nya protester väntas i Venezuela

På torsdagen hålls nya protestdemonstrationer i Venezuela. Orsaken till protesterna är valmyndighetens beslut att bara godkänna drygt hälften av de namnunderskrifter, som samlats in för att kräva president Hugo Chavez avgång. Protesterna började i fredags och har hittills kostat sju människor livet.

Fusk, bedrägeri! De är de vanligaste orden i den politiska debatten i Venezuela idag.

För regeringen är valmyndighetens beslut ett bevis för att den hade rätt när den anklagade oppositionen för megafusk under namninsamlingskampanjen för några månader sen.

För oppositionen är beslutet istället ett bevis för att regeringen är beredd att använda vilka bedrägerier som helst för att undvika en folkomröstning om Hugo Chavez fortsatta vara som president.

Det krävs 2,4 miljoner namnunderskrifter för att en folkomröstning ska bli av.

Ogiltiga namnunderskrifter
Av de drygt tre miljoner namn som oppositionen samlade in har valmyndigheten bara godkänt 1,8 miljoner.
Några hundratusen har ogiltigförklarats helt och 870 000 namnunderskrifter är ifrågasatta.

Anledningen till att de ifrågasatts är inte namnteckningarna i sig, utan att övriga uppgifter på formuläret som bostadsadress och födelsedatum har fyllts i av någon funktionär.

Men valmyndigheten var inte enig i sitt beslut. Två av de fem medlemmarna menade att det inte fanns något hållbart skäl att inte godkänna även dessa namnunderskrifter.

En uppfattning som också delas av observatörer från de Amerikanska staternas organisation, som deltagit i hela processen.

Ny öppning
Men valmyndigheten har gett en liten utväg. På torsdagen beslutade den att de ifrågasatta namnunderskrifterna kan godkännas, om undertecknarna bekräftar sin namnteckning ännu en gång på speciella valkontor som ska sättas upp under fyra dagar i mars.

En del av oppositionen har, om än motvilligt, accepterat den möjligheten, men majoriteten har reagerat med ursinne och anklagar valmyndigheten för att agera som lakej åt Hugo Chavez.

För, menar de, även om alla de 870 000 ifrågasatta namnteckningarna skulle bekräftas, kommer det att ta så lång tid att en folkomröstning inte kan hållas före mitten av augusti.

Augusti nyckelmånad
Det är ett nyckeldatum. En folkomröstning före mitten av augusti kan nämligen leda till nyval.

En folkomröstning efter mitten av augusti, kan däremot bara leda till att den nuvarande vicepresidenten tar över.

Även om han skulle förlora, skulle därför Hugo Chavez kunna fortsätta att styra från kulissen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista