Starkare dollar gynnar svensk industri

Dollarn har stärkts kraftigt den senaste veckan, vilket är en lättnad för den hårt pressade svenska exportindustrin, som nu kan tjäna mer pengar.

– Det är någonting vi har gått och väntat på länge. Ett av problemen för svensk industri har varit att den kraftiga dollarförsvagningen gjort att vinsterna urholkats och motverkat den tillväxt vi har sett i världskonjunkturen, säger Jan Häggström, Handelsbankens chefsekonom.

Den senaste veckan har dollarn stärkts mot kronan med närmare 35 öre.

Konjunkturen har vänt
Den kraftiga uppgången förklarar Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström med att det kommit färsk statistik från USA, som enligt honom visar att konjunkturen har vänt.

Dessutom väntas den amerikanska sysselsättningsstatistiken, som kommer på fredagen, att visa att fler har fått jobb. Han tror att dollar kommer fortsätta att stärkas mot kronan.

– Jag tror att vi kommer att få se en gradvis förstärkning av dollarn och att vi har sett de värsta nivåerna när dollarn var nere och vände mot den svenska kronan för en månad sedan. Vi får en gradvis återhämtning av dollarn under det här året, säger Jan Häggström, Handelsbankens chefsekonom.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".