Kungen och kapitalet

Kungen och hans familj är förmögna. De har sina pengar i aktier, fastigheter och bolag och genom apanaget har familjen en stabil inkomst som på en bank lätt skulle ge dem lån om de saknade bostad.

Senaste gången skattepliktig förmögenhet redovisades i deklarationen var för inkomståret 2006, sedan togs den informationen bort av alliansregeringen. Kungen och hans familj var den sista december det året goda för knappt en halv miljard kronor, närmare bestämt 463 962 176 kronor.

Världen har sedan dess fått uppleva en dramatisk finanskris, så hur förmögen familjen är i dag går inte att veta. Värdet på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen hade onsdagen den 24 november 2010 minskat med cirka 4 procent sedan sista december 2006. Men hur mycket och om kungafamiljens totala förmögenhet har minskat vet vi inte. Hovet vill heller inte svara på frågor om det.

Kungen och kungabarnen äger i alla fall aktier i stora, väl omsatta aktier på börsen. Exempel på några innehav som kungafamiljen hade sista mars i år:

Ericsson: 14,9 miljoner kronor

Atlas Copco: 18,0 miljoner kronor

SEB: 8,8 miljoner kronor

Det finns många fler innehav men den totala bilden av kungafamiljens aktieägande är okänd. Dagens industri beräknade i somras kungens aktieportfölj till ett värde av 114,2 miljoner kronor, men det bygger enbart på uppgifter från Large Cap, börsens lista över de allra största bolagen. Dessutom är storleken på innehav i Astra Zeneca och ABB osäkra eftersom de inte längre har sitt säte i Sverige. Men att kungafamiljen äger mycket aktier är inte ett omtvistat faktum.

Vid sidan av privat ägande i värdepapper så äger även kungabarnen aktier genom ett bolag som heter Gluonen AB. Det är Victoria, Carl Philip och Madeleine som är huvudägare, men även kungen och drottningen är små delägare i bolaget. Innehavet har ökat i värde under 2000-talet fram till finanskrisen, då tillgångarna minskade från 19,9 miljoner kronor till 16,4 miljoner kronor, vilket var vad Gluonen redovisade som tillgångar i slutet av 2008. Under 2009 gick börserna uppåt igen, Gluonen gjorde 2009 en vinst på vinst på 2.5 miljoner kronor och tillgångarna steg till 18,8 miljoner kronor.

I Gluonen sitter som sig bör en representant för hovet, överintendent Jan Lindman, men också finansmannen Fredrik Palmstierna. Han är vd i Säki AB, ett ägarbolag med stora innehav i bland annat Securitas och Assa Abloy, finansmannen Gustaf Douglas ägarbolag. Fredrik Palmstierna sitter även som ordförande i styrelsen för Latour, som är familjens Douglas investmentbolag. Klicka på grafiken, på den privata ekonomin så går det att läsa om Fredrik Palmstierna och de andra som sitter i styrelserna för kungfamiljens bolag.

Kungens bolag heter Bensor AB. Där finns främst verksamheten på Solliden och arrendet av Stenhammars gods, det drivs i egna aktiebolag men ägs genom Bensor. Bolaget har i flera år gått med mindre förluster, 2009 var förlusten 1.6 miljoner kr. Men bolaget har stora tillgångar, på 47,9 miljoner kronor, i kassan sista december 2009 fanns 22 miljoner kr.

Kungabarnen är skattepliktiga och lever som det ser ut på utdelningar och vinster från sina aktier. De fick 2008 ut en knapp miljon kronor var före skatt som överskott på sitt kapital. Utöver det arbetar de för hovet, de utför alla olika uppdrag, och för det får de del i apanaget. Hur mycket bestämmer Kungen.

Kronprinsessan Victoria har en egen hovstat som fick 4,8 miljoner kronor av apanaget förra året. Carl Philip och Madeleine är formellt en del av Drottningens Hovstat. De borde rimligen få ut något för sin insats. Ta Carl Philip till exempel, 2008 gjorde han enligt Hovet följande:

  • Deltog i riksmötets öppnande
  • Deltog i Nationaldagsfirandet på Skansen
  • Åt olika representationsmiddagar
  • Nobelfestligheterna.
  • Han hyllades på sin 30-årsdag av folket
  • Han ställde ut egna foton på Waldemarsudde
  • Han medverkade i Porsche Carrera Cup och Volvo Ocean Race

Prins Carl Philip är den enda i kungafamiljen med egen verksamhet. Han driver ett litet bolag som heter CphB AB. Det är hans designbolag som formger hushålls- och prydnadsföremål. Förra året lanserades en bestickserie. Bolaget gick 2009 med 30 342 kr i vinst.

Med Prins Daniel Westling tillförs kungafamiljen en företagsgrupp som sysslar med hälsa genom träning. Prinsen har lämnat sina uppdrag i bolagen men för att öka avståndet från Kungafamiljen till bolagen bildades 2010 Fornwij AB. Fornwij ägs helt av Prins Daniel, och bolaget äger sen i sin tur andelar i andra bolag som bland annat driver några gym. Ett av dem heter Balance på Stureplan AB, där ägarna enligt årsredovisningarna har fått skjuta till 15 miljoner kr för att täcka förluster, mellan 2007 och 2009

Kungen är kungafamiljens ekonomiska nav. Han har också den största förmögenheten, 2006 var den på 296 miljoner kronor. Och senaste året han lämnade sin deklaration stod det att han före skatt fått 8,5 miljoner kronor som överskott på kapital.

Drottningen är den enda som inte har en stor förmögenhet. Sist den mättes var den på 870 000 kr. Drottningens del i apanaget, hennes hovstat, hade dock förra året en budget på 12 miljoner kronor.

Outsidern i familjen är prinsessan Lilian. Hon brukar inte nämnas men var efter kungen den mest förmögna i familjen. Hennes förmögenhet 2006 var 79 miljoner kronor. 

Det är en kungafamilj som skulle ha goda möjligheter att få lån. Intäkten i form av apanaget från riksdagen måste ses som en säker intäktskälla. Kungen erhåller apanaget för sin roll som statschef, en roll som står fäst i grundlagen. Det är så klart inte en bombsäker garanti att det förblir så, men får ändå ses som en form av extremt stabil fast anställning.

Källor: Infotorg, Bolagsverket, Skatteverket, Euroclear

Förklaringar

Överskott av kapital:  Visar hur stora kapitalinkomster som genererats under året efter genomförda avdrag.

Pensionsgrundande inkomst (PGI): Den räknar Skatteverket ut varje år och skickar till Pensionsmyndigheten som grund för framtida pension. Där ingår inkomster av arbete, socialförsäkringar eller a-kassa. Där ingår inte inkomster från kapital, pension eller försörjningsstöd.

Taxerad förvärvsinkomst: Summan av inkomst av tjänst och överskott från näringsverksamhet, minskad med allmänna avdrag, men innan skatten dras.

I grafiken finns uppgifter om att flera av de kungliga har fått räkna av skatt på grund av "Skatteavtal eller lagen om avräkning av utländsk skatt". Det kan betyda olika saker. Det vanligaste är vid aktieutdelning för utländska bolag (tex Nokia) där landet som bolaget är registrerat i drar en så kallad källskatt på utdelningen. Inkomsten beskattas sedan även i Sverige. För att man inte ska dubbelbeskattas för inkomsten så får man räkna av den utländska skatten.

I vissa fall kan det handla om en utländsk kapitalförsäkring som beskattas i det land där den är registrerad och där skatten får avräknas mot den svenska skatten för att undvika dubbelbeskattning. Ett sista vanligt exempel är att man har sålt ett hus utomlands och det landet har dragit skatt på försäljningen.

Källa: Skatteverket

Läs hela granskningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".