Påven: Homovigslar hotar kyrklig gemenskap

Påven i Rom går in i debatten om homosexuella äktenskap i Svenska kyrkan. Om vigslarna tillåts hotas den kyrkliga gemenskapen, skriver Vatikanen i ett brev till ärkebiskop K-G Hammar.

Det var Anders Arborelius, biskop i katolska kyrkan i Sverige som kontaktade Vatikanen.

- Svenska kyrkan står inför ett ödesdigert vägval och därför vill vi som bröder och systrar i tron peka på att ”tänk på vad ni gör”. Det som man i tvåtusen år har sett som helt självklart i alla kristna sammanhang kan man inte bara genom en handvändning bara kasta över bord, säger biskop Anders Arborelius i katolska kyrkan. 

Ber Rom uttala sig
”Vi ber för en mer enhetlig tro, men i Sverige har detta blivit svårare på senare tid, eftersom så många ledande personligheter inom den svenska kyrkan tydligt tagit ställning för homosexuella äktenskap. Därför vore det bra om Rom kunde uttala sig i denna fråga”, skriver Anders Arborelius, i ett brev till kardinal Valter Kasper i Rom, som inte dröjer med svaret.

Brev till Hammar
”Ärade broder Hammar”, skriver Valter Kasper till Sveriges ärkebiskop, ”jag ber er att beakta de teologiska argument som ligger till grund för vår gemensamma tradition och att ni tar ansvar för de ekumeniska relationerna inte tar skada”.

- Man är mycket oroad i Rom över den här utvecklingen och man ser det då som en mycket stor sorg om Svenska kyrkan går i den här riktningen och att det kommer att påverka de ömsesidiga förbindelserna på ett mycket sorgligt sätt, säger Anders Arborelius, biskop i den katolska kyrkan i Sverige.

Terese Bergstedt
terese.bergstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".