Spaniens premiärminister Zapateros regering kommer idag med förslag till åtgärder för att undvika en kris som den i Grekland. Foto: Paulo Amorim
Euroländer i kris

Spanien agerar mot befarad ekonomisk kris

Finansmarknaderna håller ett vakande öga över Spanien, som befaras bli nästa offer för den kris som tidigare drabbat Grekland. I ett försök att mildra krisens effekter presenterade idag den socialistiska regeringen ett omtvistat åtstramningspaket.

Paketet ska träda i kraft redan under torsdagen, men kan rivas upp om det inte godkänns i parlamentet kommande tisdag, den 22 juni. Det väntas bli en mycket jämn omröstning i parlamentet, där regeringen inte har egen majoritet.

Bland annat får arbetsgivarna större möjligheter att avskeda anställda, vilket har fått de stora fackförbunden att utlysa en generalstrejk.

– Det blir lättare att avskeda folk, det blir färre fasta anställningar och svagare kollektivavtal, säger Fernando Lezcano på spanska LO, som inte skräder orden för att beskriva regeringens reform.

– Regeringen sviker och byter spår i kampen mot krisen, tillägger Tony Ferrer på det andra stora förbundet UGT, som meddelar att strejken blir av den 29 september.

Men den hårt pressade premiärministern José Rodríguez Zapatero säger att landet inte har något val.

Spaniens ekonomi står stilla, arbetslösheten är 20 procent och det finns en växande misstro från marknaden.

Sparprogrammen och reformerna ska öka landets trovärdighet och därmed ordna de lån som behövs för att aktivera ekonomin.

Men programmen kan också öka misstron från marknaden. En redan spänd situation kan bli explosiv med åtstramningarna. Och då blir frågan om regeringen mäktar med att hantera den sociala oron.

Den ständigt utåt optimistiske Zapatero har hittills inte lyckats få stöd från de andra partierna för sin reform av arbetsmarknaden.

Tvärtom, passar oppositionsledaren Mariano Rajoy på att lägga all skuld på regeringen.

Dagens regeringsbeslut om en reformerad arbetsmarknad är ett dekret och nu börjar de egentliga förhandlingarna fram till voteringen i parlamentet på tisdag nästa vecka.

Zapatero räknar med att krisens allvar kommer att göra det svårt för oppositionen att säga blankt nej till reformpaketet.

UPPGIFTER OM SPANSK RÄDDNING AVVISAS

EU-kommissionen avfärdar uppgifter om att ett internationellt räddningspaket planeras för den spanska ekonomin. Ryktescirkusen tilltog, samtidigt som Madridregeringen höll på att klubba ett kontroversiellt åtstramningspaket.

Enligt affärstidningen El Economista diskuterar EU, IMF och USA att gå i god för en kredit på upp till 250 miljarder euro, i hopp om att Spanien inte ska följa Grekland till konkursens rand. Men EU-talesmannen Amadeu Altafaj kallade på onsdagen artikeln för "mycket bisarr" och sade:

– Jag kan med kraft dementera detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista