"Sverige är ett föredöme när det gäller ekonomi"

Sveriges finanser ser starkare ut än på länge och i en internationell jämförelse är det inte många länder som når svensk nivå. Det visar dagens prognos från statliga Riksgälden.

– Det är alldeles utmärkt, vi närmar oss ju faktiskt budgetbalans, säger Riksgäldschefen Bo Lundgren när han beskriver läget för svensk ekonomi.

– Det underskott vi räknar med för innevarande år är 14 miljarder och nästa år åtta miljarder. Då har vi till och med räknat med att den regering som finns efter valet i höst kan göra av med 20 miljarder på olika åtgärder, säger han.

Hur tror du att det här kommer tolkas av regeringen och oppositionen just nu i valrörelsen?

– Att vi har starka finanser, någonting som man ska slå vakt om.

– Jag tror att ju det faktum att vi har en bra konsumtion i landet som i sin tur håller uppe ekonomi och sysselsättning beror på just att man känner tillförsikt i statsfinanserna, att de är stabila.

Går det att dra olika slutsatser av siffrorna?

– Siffrorna är vad dem är, sedan är det en prognos. Exakta utfallet vet vi inte men vi har gjort en rejäl förändring, därför att arbetslösheten blev inte så stor som vi hade fruktat och att företagen går bättre än vad vi hade räknat med är ju också positivt.

Är det bra för ett land att ha så lite skuld som vi har just nu?

– Ja det är ju självklart. Det ger en större handlingsfrihet och en större tilltro hos hushållen att det inte blir dramatiska skattehöjningar eller nedskärningar som i Storbritannien, Grekland och i många andra länder.

– Det tror jag faktiskt ger en stabilitet som gör en högre sysselsättning än annars för att ta ett exempel.

"Den som är satt i skuld, är inte fri", va det någon som sade en gång - är Sverige ett fritt land just nu?

– Man kan väl säga att om man är satt i skuld men samtidigt har tillgångar som mer än väl motsvarar skulden så tror jag inte att friheten urholkas så mycket, vad nu än Göran Pärsson skulle säga.

– Men den skuld som vi hade efter det att åttiotals-spekulationen hade fått härja i Sverige, den skulden var dramatiskt illa. Så har många länder det i dag, men inte Sverige.

I dag är det mycket bättre?

– I dag är Sverige ett föredöme för andra länder, säger Bo Lundgren, riksgäldschef.

Det är den oväntat snabba återhämtningen i svensk ekonomi som gör att statsfinanserna närmar sig balans redan i år, enligt Riksgälden.

Underskottet i budgeten beräknas bli 14 miljarder i år och endast åtta miljarder 2011, vilket i praktiken är noll i sammanhanget. Det är en minskning med 39 respektive 28 miljarder kronor jämfört med förra prognosen.

Större skatteinkomster och mindre utgifter för arbetslösheten bidrar till att minska budgetunderskottet i år och nästa år. Det är arbetsmarknadens oväntat starka återhämtning.

Fler människor är tillbaka i jobb helt enkelt, som ger ökade skatteintäkter för staten.

Riksgälden räknar nu med en BNP-förbättring i år på knappt 3 procent och drygt 3 procent nästa år.

Staten lånehov minskar och i år beräknas upplåningen bli 105 miljarder och 100 miljarder kronor 2011.

Det är mindre än i prognosen från i mars. Statsskulden kommer att vara kvar under 40 procent.

Statsskulden beräknas bli 1 190 miljarder kronor i slutet av 2010 och 1 178 miljarder kronor i slutet av 2011. Det motsvarar 37 respektive 32 procent av BNP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".