Kapitalförvaltare tror att förmögenhetsskatten skrämmer bort investerare

Sveriges attraktionskraft för investerare skulle öka om förmögenhetsskatten togs bort. Det här visar en undersökning som organisationen Svenskt Näringsliv låtit göra bland kapitalförvaltare i Sverige och London.

Det är 70 kapitalförvaltare, de flesta i Stockholm, men också en handfull i London som fått svara på frågor om vad de anser skulle hända om förmögenhetsskatten togs bort.
Förutom att Sverige skulle uppfattas som mer attraktivt för placerare så anser en klar majoritet att den svenska kronan skulle stärkas och att det skulle öka möjligheten för räntesänkningar.
Kapitalförvaltarna har ju stort inflytande över vad som händer på den ekonomiska marknaden. Svenskt Näringsliv har också frågat gruppen vad den tycker om det som kommit ut från egendomsskatteutredningen som snart lägger fram sitt förslag. T.ex. föreslås att samtliga aktieslag ska beskattas. Men det skulle verka avskräckande för placerare att satsa på Sverige anser de flesta kapitalförvaltare.
Svenskt Näringsliv beställde undersökningen för att få stöd för sitt krav på slopad förmögenhetsskatt. Men Krister Andersson är ändå förvånad över resultatet.

Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".