Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för skyddsåtgärder till demenssjuka

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 17.05
Nu får inte vårdpersonalen längre sätta på en dement patient ett larm eller hindra dem att gå ut om det är emot patientens vilja. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix.

Dementa får inte längre förses med larm eller hindras från att gå ut, även om det är mitt i natten. Patienterna måste i fortsättningen ge sitt samtycke. Det är följden av att Socialstyrelsen tog bort en förskrift i går.

Socialstyrelsen har haft föreskrifter som sagt att vården får ta till skyddsåtgärder för svårt dementa. Men socialstyrelsen har upphävt föreskrifterna eftersom de enligt socialstyrelsen saknade stöd i lagen.

Men överläkaren Lena Hjelmérus är kritisk och menar att det kan leda till att patienterna skadas.

– Ja, det finns en mycket stor risk. Fallskador är den absolut största faran för en gammal människa. Vi har redan i dag 18 000 höftfrakturer per år i Sverige och det här kommer ju öka antalet höftfrakturer, det är jag alldeles övertygad om, säger hon.

En dement person kan ibland ge sig ut på natten, lättklädd fastän det är vinter för att sedan kanske inte hitta hem igen. Det är bara ett exempel på hur dementa riskerar att skada sig och där man i vården kan behöva ta till tvångsåtgärder för att förhindra det.

Det finns ingen lag som reglerar det här men socialstyrelsen har sedan 1980 haft föreskrifter om skydds- och tvångsåtgärder. Men i går avskaffades dem.

– För att man ska kunna föreskriva att en enskild medborgare inte får röra sig som man vill eller måste vara fastspänd, då måste det finnas ett tydligt stöd i lagen och finns inte det då strider det mot grundlagen att ha sådana bestämmelser, säger Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Vi tycker inte att dem här föreskrifterna har det tydliga lagstödet, säger han.

2006 kritiserades föreskrifterna i en statlig utredning, just för att dem hade dålig förankring i lagen, enligt Anders Printz. Sedan dess har en process pågått som har lett till att reglerna har ändrats. Mer personal kan istället för tvångsåtgärder lösa till exempel hotfulla situationer, anser socialstyrelsen.

Men överläkare Lena Hjelmérus tycker att myndigheten inte förstår hur verkligheten ser ut.

– Socialstyrelsen tror att vi med ökad behandling ska kunna förhindra fallskador. Men det här är människor som inte kan skilja på dag och natt, som går upp på natten och ramlar.

– Vi har haft rörelsedetektorer, larmmattor och vi har haft larm i dörröppningarna. Inte för att övervaka som i ett fängelse vart man befinner sig någonstans, utan för att se till säkerheten, så att folk inte skadar sig. Och det får vi alltså inte längre, säger Lena Hjelmérus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".