Carl-Henric Svanberg efter mötet med Obama. Foto: Susan Walsh/Scanpix

Svanberg bad om ursäkt för oljeolyckan

Oljebolaget BP stoppar all aktieutdelning i år, och lovar att avsätta mångmiljardbelopp för att täcka skadestånden efter oljeläckan i Mexikanska golfen. Det är några av resultaten efter gårdagens möte i Vita huset mellan president Barack Obama och BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

– Vi har kommit överens i dag med presidenten om ett ramverk som försäkrar det amerikanska folket om att vi menar vad vi säger, sade Carl-Henric Svanberg. 

Det var en ödmjuk Carl-Henric Svanberg som kom ut ur Vita huset efter ett mer än fyra timmar långt möte med bland andra president Barack Obama.

– BP kommer att betala för skadorna som oljeutsläppet orsakat, sa BP-ordföranden.

Svanberg bekräftade att BP avsätter 20 miljarder dollar, motsvarande omkring 160 miljarder kronor, till en fond för att täcka skadeståndskraven. Och för att kunna leva upp till sina åtaganden så har BP beslutat  att inte göra någon mer aktieutdelning det här året.

Svanberg har ju fått hård kritik bland annat för att han under nära två månader duckat för frågor om oljekatastrofen, och gjort få uttalanden om utsläppet. Efter mötet i Vita Huset bad han för första gången officiellt om ursäkt för oljeutsläppet: Jag ber om ursäkt till det amerikanska folket, sade han, jag tackar för det tålamod ni visar. Men en formulering ledde genast till ny kritik mot Svanberg. 

– Jag hör ibland kommentarer att stora oljebolag inte bryr sig, men det är inte fallet när det gäller BP. Vi bryr oss om de små människorna, ”small people”, sa Svanberg, vilket gav anledning till upprörda kommentarer bland annat i tv-kanalen NBC om att styrelseordföranden uttryckt sig nedsättande om boende vid kusten.

BP skickade senare ut ett pressmeddelande där Svanberg bad om ursäkt för att han "uttryckt sig klumpigt". 

President Barack Obama beskrev mötet med BP:s chefer som konstruktivt. Och han betonade att han särskilt talat med Carl-Henric Svanberg om det ansvar BP har gentemot fiskare, småföretagare och andra kustbor som drabbats av oljeutsläppet. 

– Mötet med BP-cheferna var en bra start, sade Obama. Allt tyder på att de kommer ta sitt ansvar. 

Senare i dag väntas nästa grillning av BP, då bolagets vd Tony Hayward ska ställas till svars inför kongressen i Washington. Hayward väntas få frågor om vad som egentligen orsakade explosionen på oljeplattformen i Mexikanska golfen, och hur följderna kunde bli så katastrofala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".