Kravaller på Avenyn i Göteborg i samband med EU-toppmötet 2001. Arkivfoto: Pontus Lundahl/PRB

Regeringen föreslår maskeringsförbud

Regeringen kommer att föreslå ett förbud mot att maskera sig. Därmed hoppas regeringen att kravaller vid stora demonstrationer ska kunna förhindras. Förslaget kom ursprungligen från den särskilda Göteborgskommittén efter demonstrationerna under det svenska ordförandeskapet i EU för tre år sen.

Ämnesrådet Stefan Johansson på justitiedepartementet arbetar just nu med lagförslaget om förbud mot maskering.

– Enligt kommittén är det att man helt eller delvis täcker ansiktet med schalar eller rånarluvor eller på något annat sätt det som avses med ansiktet, alltså ögon, näsa, mun på ett sätt som försvårar identifikation, säger han.

Hur är er inställning till det?

– Det tittar vi också på, när det gäller maskeringsförbudets utformning. Det här har remissinstanserna inte haft så mycket synpunkter på, utan det man har riktat in sig på är just vilka typer av folksamlingar som det träffar och det är där man anser att förslaget har ett för brett tillämpningsområde, säger Stefan Johansson.

Oklart vilka som omfattas
Nästan alla remissinstanser är alltså överens om att ett maskeringsförbud ska införas men den stora frågan är vilka personer som ska omfattas av maskeringsförbudet.

En tanke är att personer som vistas på allmän plats inte ska ha rätt att maskera sig om de finns i eller intill en folksamling. Kan det då komma att gälla en person som bär en hatt i en busskö och vad händer med de som täcker sitt ansikte av religösa skäl, kan det bli förbjudet?

Förbud kan börja gälla 2005
Exakt hur lagförslaget ser ut blir klart när regeringen väntas presentera sin proposition i maj.

Om riksdagen säger ja, kan ett maskeringsförbud börja gälla den första januari nästa år.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".