Hårdare krav på importerad soja

Det ska bli hårdare krav på den soja som exporteras till Europa för att användas i djurfoder. En ny standard för hållbar sojaproduktion antogs i dagarna av producenter, köpare och miljöorganisationer.

I standarden ställs krav på att regnskog ska bevaras och att vissa bekämpningsmedel inte ska användas.

Men två av de allra farligaste kemikalierna - Parakvat och Endosulfan - kommer även i fortsättningen att få användas. Pontus Björkman på Latinamerikagrupperna är kritisk:

--Resultatet blir att bristerna i den här certifieringen är så pass stora att vi inte kommer att kunna tala om en hållbar soja de närmaste åren, säger han.

I flera uppmärksammade reportage har Ekot berättat om hur sojan som används i djurfoder till grisar, kor och kycklingar produceras med hjälp av livsfarliga bekämpningsmedel som skadar människor, natur och djur i Sydamerika. Ett av de allra värsta bekämpningsmedlen är Parakvat.

I flera år har producenter, miljöorganisationer och köpare försökt enas om en standard för mer hållbar sojaproduktion, och i dagarna fattades slutligen ett beslut. Men kraven i standarden blev inte så långtgående som många hade hoppats på.

Svenska Lantmännen är Sveriges största sojaimportör och Kjell Larsson är fodersäkerhetsansvarig där.

– Det är ju väldigt bra att vi har fått det här på plats nu efter så många års arbete, säger han.

Men nu kommer ju inte två av de allra farligaste bekämpningsmedlen med, Parakvat och Endosulfan?

--Det hade ju varit bra om de hade varit med och efter ert program i våras då vi uppmärksammades på de problem som finns så har vi stött på om att få med dem, men vi var ju lite för sent ute för att de skulle komma med den här gången, utan vi får fortstätta och jobba på i de arbetsgrupper som finns så att de förbjuds.

Men Latinamerikagrupperna tycker att standarden är för svag och vill se lagstiftning.

-- Det enda rimliga bör vara att gå lagstiftningsvägen. Vi måste få slut på importen av en soja som är producerad med kemikalier som är förbjudna i Europa, säger Pontus Björkman.

Malin Olofsson Daniel Öhman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista