Fler problem för familjer med handikappade barn

Problemen för familjer med funktionshindrade barn har ökat. De har sämre ekonomi och föräldrarna är oftare sjukskrivna än i andra familjer. Det framgår av Socialstyrelsens nya lägesrapport om handikappomsorgen som presenterades på torsdagen.

Trots att situationen för funktionshindrade barn och unga har förbättrats de senaste åren, så är levnadsstandarden för dem och deras föräldrar fortfarande lägre än i andra familjer.

Tid och kraft
Mycket tid och kraft går åt för föräldrarna för att skaffa information om barnets rätt till hjälp och att hålla kontakten med till exempel kommunen och landstinget.
 
En mycket bristande samordning av de insatser barnen får är en orsak till detta. Dålig kompetens hos personalen är ett annat skäl som till exempel kan bidra till bristande förståelse för  att även handikappade barn har rätt till fritidsaktiviteter.

Allvarliga konsekvenser
I sin undersökning upptäckte Socialstyrelsen bland annat att av 2 000 lekplatser i Norrbotten, var det två som var handikappanpassade.

Men bristerna ger också allvarligare konsekvenser, säger Anna Qvarlander, utredare vid Socialstyrelsen, familjerna far illa.

– Det tror jag. Det tycker jag man kan se utifrån de högre sjukskrivningstalen för föräldrarna, det är ett tecken på en högre ohälsa hos föräldrarna i de här familjerna. Det verkar inte vara så att de här familjerna avstår från vård i någon större utsträckning på grund av höga kostnader om man undantar tandvård. Föräldrar i hushåll med barn med funktionshinder verkar avstå från tandvård på grund av kostnad.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".