Kirgizistan

Personer saknas efter sammandrabbningarna

Efter de blodiga upploppen i södra Kirgizistan säger företrädare för den uzbekiska minoriteten att de officiella dödssiffrorna på knappt 200 personer är långt under det verkliga antalet döda. Ekot har träffat anhöriga till spårlöst försvunna unga uzbekiska män.

Den förtvivlade Raisia Bolbokejeva i staden Osj är upprörd på kirgiziska myndigheter som inte kunnat förebygga de våldsamma sammandrabbningarna mellan olika etniska grupper.

Hennes äldste son är försvunnen sedan en knapp vecka tillbaka. Raisia har letat på sjukhusen i Osj men den 27-årige sonen som är gift och har en dotter på ett år är spårlöst borta.

En handfull etniska uzbeker sitter intill den provisoriskt upprättade militärstaben vid en park i centrala Osj. De har väntat här i flera dagar för att få besked om sina anhöriga. 44-årige Almaz Alukulov söker efter sin yngre bror som blev kidnappad av ett gäng kirgizer.

– Vi är beredda att köpa loss honom om han fortfarande är i livet, säger Almaz.

Båda hans yngre bröder gick ut i kvarteret när det värsta våldet i Osj tycktes ha lagt sig i början av veckan. Den yngste brodern kom hem svårt misshandlad och berättade att mellanbrodern blivit kidnappad.

Myndigheterna i Osj säger sig ha förhandlat loss 400 personer som suttit gisslan, såväl kirgizer som uzbeker, men ingen vet hur utbrett problemet är.

I en del fall handlar det inte om fångenskap utan om personer som blivit instängda i fel bostadsområde när upploppen bröt ut och inte kunnat ta sig därifrån på grund av skottlossningen.

Almaz Alukulov säger att han själv har kört 15 kirgiziska kvinnor i säkerhet med stora risker för egen del men att de kirgiziska kidnapparna ändå inte släpper hans bror.

– Om han är död så ge oss åtminstone kroppen så att vi kan begrava den, säger Almaz Alukulov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".