Volvo ökar produktion i Ryssland

Volvo lastvagnar ökar produktionen i sitt samägda ryska bolag VTS Selenograd. Fabriken har haft inkörningsproblem, men i år trefaldigas produktionen jämfört med förra året.

VTS Selenograd har bara funnits sedan i mars förra året. Under det första året lyckades fabriken bara få fram 68 lastbilar i fabriken, som ägs till hälften av Volvo lastvagnar.
Men Volvos chef i Ryssland Lars Corneliusson räknar med en kraftig ökning av produktionen i år. Från förra årets 68 till 240 i år.
En stor del av tiden förra året gick åt till att få ordning på själva produktionen. Därav det låga resultatet 2003, enligt Corneliusson.
Men efterfrågan är stor och förutom ökad nyproduktion ökar också importen både på nya och begagnade volvolastbilar. 
  Hela Volvokoncernens lastbilsleveranser ökar kraftigt i världen. Särskilt stor är efterfrågan i Nordamerika och Asien. Där väntas fortsatt marknadsuppgång när åkare  byter ut sina lastbilar när de nya utsläppsreglerna börjar gälla.
  Den samägda ryska fabriken producerar framförallt lastbilar för den ryska marknaden. Lastbilstillverkare som Volvo och Scania har tagit stora marknadsandelar från de ryska inhemska tillverkarna som KamAz.  
 

Maria Persson Löfgren / Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".