Kina lagstiftar om mänskliga rättigheter

Det kinesiska parlamentet inleder sin årliga folkkongress i morgon, fredag. 3.000 ombud har börjat samlas i Peking. Bland de mest uppmärksammade förändringarna är att Kina lagstiftar om rätten till privat egendom och att mänskliga rättigheter ska tillvaratas.


Det kan låta som något motsägelsefullt att Kinas parlamentariker, de allra flesta från kommunistpartiet, när de i morgon börjar sin session, ska lagstifta om rätten till mänskliga rättigheter.

Det är bara några dagar sedan USA i en rapport om tillståndet för mänskliga rättigheter riktade skarp kritik mot många länder, bland dom också Kina. Kina har också ofta påpekat att de begrepp som västvärlden använder för att beskriva mänskliga rättigheter inte är desamma i Kina.

Rätt att klaga inom systemets ram
Men det är viktigt att ändå försöka förstå vad det kinesiska ledarskapet avser med mänskliga rättigheter. När det kinesiska samhället omvandlas har det blivit allt mera vanligt att enskilda medborgare gör sina röster hörda. För de få som vågar bekänna och yttra antikommunistiska politiska värderingar innebär lagändringen ingen förbättring. Snarast kan lagen vara ett bevis på att personer ska kunna ha rätten att klaga inom systemets ram.

Då och då återfår politiska aktivister som fängslats friheten. På torsdagen frigavs den 37-årige ledande fredsaktivisten Wang Youcai som fängslades 1998. Han var en av studentledarna under protestaktionerna vid Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Wang avtjänade ett elvaårigt fängelsestraff, men frigavs nu fem år innan strafftiden skulle löpa ut. Han tilläts flyga till USA för läkarvård.

Privat ägande skyddas
Den andra viktiga principiella förändringen är att rätten till privat ägande lagstadgas. Det är snarast en formell bekräftelse på att den privata sektorn som utvecklats i Kina under ett par årtionden nu skyddas av lagen.

Under folkkongressen kommer de högsta ledarna att tala om kampen för att bekämpa fattigdomen. Den stora arbetslösheten, ojämlikheten mellan de snabbt utvecklade städerna och det relativa stilleståndet på landsbygden beskrevs av en Kinaanalytiker i dag som något som säkert håller de nya kinesiska ledarna vakna om nätterna.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".