skärpt kontroll över skatteparadis

Fler väljer att skatta i Sverige

Mångmiljardbelopp undanhålls varje år den svenska staten på konton i skatteparadis. Men allt fler väljer nu att ta hem pengarna för att skatta dem i Sverige, sedan Skatteverket tecknat avtal om att byta information med före detta skatteparadis.

– Exakt hur mycket pengar det handlar om vet ingen, men Skatteverket har gjort en uppskattning att det rör sig om mellan 300 - 400 miljarder kronor, vilket skulle ge en redovisad skatt på 7,5 miljarder kronor som inte redovisas i Sverige, säger Eva Alm Bloom som är rättslig expert på Skatteverket.

Sverige har de senaste åren tecknat 16 avtal om att byta information med före detta så kallade skatteparadis. Det ger Skatteverket helt nya möjligheter att få ut information och kontouppgifter om svenskar som har placerat pengar i länder som Isle of Man, Jersey, Caymanöarna, Bermudas, och Brittiska Jungfruöarna.

– Så länge man kan anta att vi inte upptäckt oredovisade inkomster har man möjlighet att komma in och rätta. Men när vi startar en utredning och en person får en fråga av oss till exempel, då är det för sent, säger Eva Alm Bloom.

Den som undanhållit inkomster från beskattning i Sverige har alltså möjlighet att självmant rätta tidigare deklarationer och därmed undvika skattetillägg och eventuella brottsanmälningar, så länge Skatteverket inte påbörjat en utredning.

Mellan åren 2006 till 2009 har kontrollerna av skatteparadis-transaktioner resulterat i att drygt 1 000 personer fått betala över 2,5 miljarder kronor till Skatteverket.

Hittills i år har 153 personer frivilligt valt att komma in med rättelser till Skatteverket. Det kanske verkar lite, men på Skatteverket är man nöjd.

– I jämförelse med de rättelser som har kommit in så är det en blygsam summa, men ändå är den relativt stor. Men det finns betydligt mer som kan redovisas i Sverige. Vi hoppas och tror att vi ska få in fler rättelser innan vi startar utredningar, säger Eva Alm Bloom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".