Riksdagen fattar historiskt beslut om kärnkraften

Klockan 10 börjar riksdagen debattera kärnkraften. 

Två förslag ska debatteras, om gammal kärnkraft ska få ersättas med ny och om ägare till kärnkraftsreaktorer ska bli obegränsat skadeståndskyldiga vid olyckor.

Flera riksdagsledamöter har tidigare hotat att rösta emot regeringens förslag men efter förhandlingar ska nu en majoritet vara säkrad.

Uppgörelsen som regeringen presenterade i februari 2009 innebar att Centerpartiet svängde från sin tidigare hålling i kärnkraftsfrågan, att kärnkraften skulle avvecklas.

Då kommenterade Centerns partiledare beslutet så här:

– Kärnkraften kommer fortsatt att bli en viktig del av svensk energiproduktion. I det sammanhanget vill jag säga att Centern inte har ändrat åsikt när det gäller kärnkraften. Men, vi kan leva med att kärnkraften under överskådlig tid kommer att vara en del av svensk elförsörjning, sa Maud Olofsson.

Det nya förslaget som riksdagen i dag ska debattera och sannolikt rösta igenom innebär att de tio reaktorer som finns i dag i Sverige kan ersättas med nya när de blir för gamla.

Men det införs ett tak för nybyggnationen, maximalt tio nya aggregat får byggas på samma platser som nuvarande kärnkraftverk.

Staten kommer inte att ge stöd till kärnkraften och intresserade bolag får själva avgöra om det blir några nya kärnkraftverk.

Kraven på ägarna till kärnkraftverken ökar också, bland annat får de ta större del av försäkringskostnaderna.

Ministrar som deltar i debatten

  • Justitieminister Beatrice Ask (m)
  • Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)
  • Statsrådet Maria Larsson (kd)
  • Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)
  • Miljöminister Andreas Carlgren (c)

      Källa: riksdagen.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".