Israel lättar på blockaden mot Gaza

Israel beslutade i dag på förmiddagen att lätta på blockaden mot Gaza. Påtryckningarna på Israel har ökat sedan den blodiga stormningen av Gazakonvojen för två veckor sedan.

Israels blockad har varit starkt kritiserad under flera år, men det var först i och med Ship to Gaza-aktionen som blockaden hamnade på den internationella agendan.

Nu har Israel under påtryckningar tvingats till lättnader, även om blockaden inte hävs. Israel kommer nu att upprätta en lista över förbjudna varor - snarare än som hittills då allt varit förbjudet utom de saker som stått på listan över tillåtna varor. Koriander var till exempel förbjudet, men kanel tillåtet. Plastleksaker och skolböcker förbjudna.

Men viktigast av allt, förbudet mot cement och byggmaterial vilket gjort att inga hem kunnat återuppbyggas efter kriget för ett och ett halvt år sedan.

Beslutet att införa lättnader i blockaden var väntat. Det återstår dock att se om byggmaterial och råvaror kommer att släppas in så att industrier och fabriker i Gaza kan komma igång på nytt.

Det återstår också att se om Gazas bönder tillåts börja exportera på nytt. Tidigare odlade man till exempel nejlikor och jordgubbar i Gaza - för export till Europa. När gränserna stängdes, tvingades man förvandla snittblommorna till djurfoder.

Många bedömare ser Israels eftergift som en seger för både mänskliga rättigheter och Ship to Gazas ansträngningar. Men lättnaderna i blockaden är också en betydande seger för Hamas.

Cecilia Uddén, Amman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista