Försöker göra avdrag för bluffaktier

Tusentals svenskar luras varje år att köpa värdelösa amerikanska OTC-aktier, för miljardbelopp, uppger polisen och Finansinspektionen. Skatteverket märker att antalet lurade ökar när de vill göra förlustavdrag i deklarationerna.

– Min uppfattning är att det har ökat betydligt. Frågorna om det här är ett bedrägeri har blivit vanligare. Får man avdrag för det här? Det är det vi märker att våra handläggare oftare frågar oss eftersom de ser det i deklarationerna, säger Karin Sköld Berzelius, rättslig expert på Skatteverket som bedömer avdragsrätt för aktier.

Vad är ditt svar?

– Mitt svar är att man inte får något avdrag om det är något bedrägeri. Man har inte köpt någonting, i alla fall inget värdepapper. .

Skatteverket konstaterar att svenskar köper värdelösa amerikanska OTC-aktier för mellan 100 000 kronor och upp till en miljon kronor, som man sedan försöker göra förlustavdrag för.

Det är många gånger som svenska deklaranter får vetskap i samband med deklarationen om att aktierna som de tror sig köpt aldrig varit några aktier.

– De har fått papper som gör att de tror att de köpt aktier, men det har de inte, säger Karin Sköld Berzelius.

Karin Sköld Berzelius, rättslig expert på Skatteverket råder alla skattebetalare att kontrollera om säljaren finns på Finansinspektionens varningslista över oseriösa säljare, innan de köper aktier.

– Att man verkligen kollar vem det är man köper ifrån. Det är jättesvårt att veta om det finns aktier, men kontrollera säljaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".