Joy Rahman. Arkivfoto: Pontus Lundahl/PRB

Rahmans skadestånd togs upp i rätten

Joy Rahman, mannen som dömdes till livstids fängelse för mord men sedan friades i Högsta domstolen, tilldömdes ett rekordhögt skadestånd. Han fick 7 miljoner kronor plus 1,2 miljoner för förlorad arbetsinkomst. På torsdagen krävde han i Stockholms tingsrätt ytterligare 18 miljoner kronor för det lidande han utsatts för.

Motiveringen är densamma som i justitiekanslerns beslut att ge honom sju miljoner, enligt Rahmans advokat Peter Althin.

– Han ska ha en betydligt mycket högre ersättning än vad som tidigare har utgått i något annat ärende, eftersom det inte finns något jämförbart, säger Althin.

På vilket sätt hjälper det honom att få ytterligare 18 miljoner?

– Det hjälper ju inte någonting när det gäller själva tiden som har gått. Den kan han aldrig få tillbaka men det blir någon form av upprättelse ändå. Dessutom kan det vara bra för de rättsvårdande myndigheterna att se att om man gör fel måste man vara beredd att betala för det, säger Peter Althin.

Joy Rahman berättade själv inför rätten om den vanmakt han känt och fortfarande känner, hur han förlorat sina barns uppväxttid och hur han rånades och misshandlades i fängelse. I åtta år satt han dömd för mordet på en 72-årig kvinna.

”Nu har jag fått friheten tillbaka men inte livet”, sade han. Fortfarande tycker han att han inte fått någon ursäkt från staten.

Pengarna är ursäkten
Britt-Marie Lundberg från justitiekanslern förklarade att de sju miljonerna han fått i skadestånd är statens sett att be om ursäkt.

JK har jämfört med den man som fick 1,6 miljoner i skadestånd efter att ha friats i det så kallade Broder Tuck-målet. Han satt dömd i drygt två år och JK:s slutsats var att Joy Rahman borde ha mycket mer. Det har han också fått, tycker JK, men inte Peter Althin.

Kan höja ribban för skadestånd
Bryter man ner ersättningen per dag är det inte mycket högre för Joy Rahman, säger han.

Tingsrättens beslut om hur stort skadestånd Joy Rahman ska ha kommer den 19 mars och kan sedan överklagas. På så sätt kan svenska skadestånd generellt sätt bli mycket högre än idag, enligt Peter Althin.

– Jag brukar alltid ta ett steg i sänder men det fanns ju ett nytt HD-avgörande som jag angav i rätten där schablonen för våldtäkt har höjts med 100 procent. Så vi är sakteliga på väg till mera normala skadeståndsbelopp, internationellt sett. Det innebär inte att jag vill ha amerikanska skadeståndsbelopp, det vill jag inte ha, säger advokaten Peter Althin.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".