Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Platsbrist nära knäcka anstaltspersonalen

Problemet med fulla häkten och fängelser kan vara ännu större än vad kriminalvården och justitieministern vill göra gällande. Det hävdar Magnus Asplund, tillsynsinspektör på Svartsjöanstalten i Ekerö utanför Stockholm. Anstalten byggdes med 51 platser och därefter har tillfälliga platser successivt lagts till för att senare bli permanenta. Idag är de ordinarie platserna dubbelt så många som det var tänkt från början.

Magnus Asplund visar runt på Svartsjöanstalten som ligger drygt tre mil utanför Stockholm.

– Den där gula baracken har vi släpat in nu efter att vi fått besked om att vi måste skapa ytterligare platser. Den saknar dusch och toalett vilket innebär att den får stå öppen dygnet runt. Där kan vi inte låsa om dem. Jag skulle aldrig vilja bo där själv, säger han.

Bor i städskrubbar
Här bor internerna i såväl baracker som städskrubbar, utrymmen som ibland saknar både fönster och ventilation. På två ställen delar fyra personer rum. Det som var tänkt som tillfälliga platser blev permanenta platser. 51 ökade till 104, enligt Magnus Asplund.

– Vi har påtalat att det här inte är någon bra lösning, att det inte kommer att fungera och man har då från Kriminalvårdsstyrelsen lovat att det bara är tillfälliga lösningar som itne ska bestå mer än två-tre månader.

– Men det har blivit permanenta lösningar som man räknar in de i sin officiella statistik som man sedan går ut med till massmedia. De här städskrubbarna räknas som ordinarie platser nu då, säger Magnus Asplund.

Vilka konsekvenser får det här hos er?

– Dels mår personalen fruktansvärt dåligt. Man jobbar ihjäl sig i princip. Dels är personalens säkerhet kraftigt eftersatt när det är så här många på en yta som är anpassad efter hälften. De intagna bor under omänskliga förhållanden, säger han.

De senaste månaderna har åtta tillbud rapporterats på Svartsjöanstalten. Det gäller bland annat hot och våld mot personalen.

Tar emot allt grövre brottslingar
Anstalten har också tvingats ta emot grövre brottslingar trots att den är en öppen anstalt, med lägre säkerhetsklassning som är enklare att rymma ifrån. Där sitter nu personer som begått såväl mord som grova rån.

Magnus Asplund är orolig för vad som kan hända, ur flera aspekter.

– För vår del här på anstalten är det värsta scenariot att personalen inte orkar längre. Det dröjer inte länge förrän vi har de första som lämnar in nyckelknippan och går hem, det är jag övertygad om.

De är så trötta, menar du?

– Ja, och jag också, säger Magnus Asplund, tillsynsinspektör på Svartsjöanstalten.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".