Forsmarks kärnkraftverk. Arkivbild Sandberg/Scanpix.

De rödgröna vill riva upp beslutet om de vinner

Av allt att döma kommer Riksdagen att fatta det historiska beslutet idag att göra det möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige. Oppisitionen underkände regeringens argument och sade att de kommer riva upp dagens beslut om de vinner valet i höst.

Den centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren, som länge var aktiv kärnkraftmotståndare, argumenterade i debatten i dag efter flera linjer - kärnkraft ska vara en parentes i svensk energipolitik samtidigt som den ska vara kvar, bland annat av klimatskäl.

Centerns fotbyte i kärnkraftsfrågan gjorde det möjligt för regeringsalliansen att göra upp om klimat- och energipolitiken, en framgång för regeringen, men ledde samtidigt till en svekdebatt för Centerpartiet, vars flera decennier långa motstånd varit en del av partiets identitet.

Alla centerledamöter i Riksdagen är heller inte med på båten.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand, den enda partiledaren i dagens debatt, argumenterade mot kärnkraft med starkt engagemang och i polemik med en lika laddad Andreas Carlgren.

Det har alltså pågått en debatt i debatten, mellan de båda "gröna" partierna på ömse sidor blockgränsen, om vilket av dem som har de bästa lösningarna för klimat- och energipolitiken, vilket som har åstadkommit mest i praktiken och vilket som har agerat trovärdigt i förhållande till väljarna.

Miljöpartiet ökar i opinionen, medan Centern faller.

Centeranalysen att det skulle lyfta om kärnkraftbindningen bröts, verkar inte ha slagit in hittills.

Miljöminister Andreas Carlgren vill blidka sina meningsmotståndare både i och utanför partiet, genom att peka på framgångar för förnyelsebar energi och energieffektivisering och beskriver Centerpartiet som konstruktiv problemlösare, samtidigt som han vill göra troligt att är osannolikt att det kommer att byggas ny kärnkraft, eftersom staten inte tänker stödja de dyra investeringarna och eftersom reaktorägarna i framtiden ska ha ett "obegränsat" skadeståndsansvar vid olyckor.

Regeringsalliansen är ense om kärnkraften men ändå inte. Folkpartiet utgör Centerpartiets motpol och vill att den svenska kärnkraften ska byggas ut.

Oppositionen underkände eller ifrågasatte de flesta av regeringssidans argument i sak och har sagt att de rödgröna kommer att riva upp dagens beslut om de vinner valet.

I sådana fall ska det bli förbjudet igen att bygga ny kärnkraft.

Oppositionen är också ense om sin gemensamma linje - men ändå inte.

De rödgröna vill avveckla kärnkraften, men Miljöpartiet hetare än Socialdemokraterna, som har en intern opinion som håller emot avvecklingplanerna.

I dag gjorde de rödgröna också något skiftande bedömningar av om det, vid en eventuell valseger, kommer att vara möjligt att stänga en reaktor under nästa mandatperiod.

"Nej" sa Vänsterpartiets och Socialdemokraternas talesmän, medan Miljöpartiets representant ansåg att det var för tidigt att bedöma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".