BP får försörjningsansvar för hela den amerikanska Gulfkusten i åratal framåt, men Svanbergs pudel i går fick aktierna att stiga. Foto: Susan Walsh/ Scanpix.

Marknaden gillade Svanbergs pudel

Gårdagens överenskommelse mellan Vita huset och oljebolaget BP har rört upp många heta känslor i amerikanska medier efter ordförande Svanbergs uttalande. Men BP får godkänt av marknaden visar utvecklingen på aktiemarknaden i dag.

Marknadens reaktion blev mildare än de amerikanska mediernas. Kritikstormen mot BP:s styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg handlade om ordval och kanske också om språkförbistring.

Han talade om "small people" men menade vanligt folk. Så tolkas det i alla fall i flera brittiska medier i dag, bland annat i BBC. Engelska är inte är hans förstaspråk och vi vet alla vad han menade, skriver BBC. Men det lät inte bra och vi får avvakta hur de små människorna reagerar.

Men marknaden gillade Svanbergs pudel. På brittiska börsen handlades BP:s aktie upp ungefär tio procent som mest i förmiddags.

I New York steg aktien med 1,4 procent i går kväll, och har nu öppnat uppåt också i eftermiddag. Å andra sidan har aktien en hel del att hämta igen efter att ha fallit med ungefär 50 procent sedan oljekatastrofens inledning, för snart två månader sedan.

Marknaden tittar på kostnaderna och tillgångarna och BP:s vinster de senaste åren. Slutsatsen blir att BP klarar av att avsätta 20 miljarder dollar för att täcka kostnaderna för oljekatastrofen och även att ställa in aktieutdelningarna under resten av året.

20 miljarder dollar eller 160 miljarder kronor eller 13,5 miljarder pund, det motsvarar en fjärdedel av BP:s börsvärde just nu som är 63 miljarder pund. Det är också mer än BP:s vinst förra året på 8,75 miljarder pund.

Men man kan notera att USA:s president sade att summan 20 miljarder dollar inte utgör taket, det högsta beloppet för ersättningarna. Det kan alltså bli mer.

Det kan rent av bli så att BP får försörjningsansvar för hela den amerikanska Gulfkusten i åratal framåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".