Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Minister erkänner dålig kontroll över statliga garantier

Publicerat torsdag 4 mars 2004 kl 16.52

Biträdande finansminister Gunnar Lund håller med om att det finns brister i kontrollen över statens finansiella garantier till högriskprojekt. Riksrevisionen har kritiserat staten för att inte ha kontroll över de garantier som idag uppgår till minst 700 miljarder kronor, pengar som ska täcka förlusterna om ett stort riskfyllt projekt som exempelvis Arlandabanan går snett.

– Det är en brist vi känner till och håller på att arbeta med för att korrigera, så det är utmärkt att ljuset sätts på detta. Det beror på att vi har flera olika myndigheter som har möjligheter att ställa ut sådana här garantier. Där har vi inte tillräckligt samordnat den garantigivningen hittills och därmed har vi inte heller den fullständiga överblicken, säger biträdande finansminister Gunnar Lund.

700 miljarder kronor
Staten kan gå in och garantera pengar om ett högriskprojekt havererar.

Det kan vara svårt att få banker och andra privata finansiärer att våga ställa upp med pengar till osäkra projekt som Öresundsbron och Arlandabanan. Då ställer staten upp med en finansiell garanti som ska täcka förlusterna.

Problemet är att staten inte har överblick över hur stora riskerna är i de garantier på minst 700 miljarder kronor som finns idag.

Det saknas också en överblick över hur stora förlusterna för staten i så fall kan bli, enligt riksrevisor Lennart Grufberg.

Riksgäldskontoret ska ta samlat ansvar
Biträdande finansminister Gunnar Lund går Riksrevisionen till mötes och säger att Riksgäldskontoret nu ska ta ett samlat ansvar över risker och eventuella förluster.

– Det är vi nu i färd med att korrigera, så att Riksgäldskontoret är den myndighet som ska få i uppgift att åstadkomma en bättre samordning och därmed kunna ta sig fram till den önskvärda överblicken över risker och tänkbara förluster till följd av de åtaganden som staten gör, säger Gunnar Lund.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".