Mp emot satsning på fängelser och polis

Miljöpartiet säger nej till statsminister Göran Perssons förslag om en storsatsning på polis, fängelser och domstolar. Det framgick när partiet på torsdagen presenterade sina egna förslag om hur statens pengar ska användas.

– Vi vill ha mer pengar till kommunernas verksamhet som skola och omsorg. Vi vill ha pengar till utsatta barn, barn som lever i fattiga familjer, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Måste ha v och mp med sig
För en och en halv månad sedan deklarerade statsminister Göran Persson i riksdagen att pengar skulle tas från försvaret och ges till polis, fängelser och domstolar.

Vänsterpartiet och miljöpartiet måste dock gå med på hur statens pengar ska användas. Från miljöpartiet var beskedet på torsdagen: Visst, ta från försvaret, gärna stora belopp, men satsa dem inte på rättsväsendet.

Hur det blir avgörs i de förhandlingar mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet som hålls senare den här månaden.

Kräver mer till studerande med barn
Miljöpartiet kräver bland annat ett bättre ekonomiskt stöd till studerande med barn. Dessutom vill partiet att personer med höga inkomster ska betala mera i skatt. Fler ska betala statlig skatt och den särskilda extraskatten för de allra mest välavlönade ska höjas.

De som tjänar bra ska också kunna få betala mer för vård och mediciner. Miljöpartiet vill försämra det statliga skyddet mot höga kostnader för dem.

Miljöpartiet vill också förlänga föräldraledigheten och höja ersättningen under föräldrarnas så kallade garantidagar från 60 kronor om dagen till 180 kronor.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista