Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strategidokument visar på sprickor inom vänstern

Publicerat torsdag 4 mars 2004 kl 17.11

Inför vänsterpartiets kongress förra månaden spreds ett hemligt strategidokument bland de vänsterpartister som ligger till höger och som tidigare undertecknat ett upprop som varnar för dogmatism och nykommunism i vänsterpartiet. Det hemliga strategidokumentet publicerades på torsdagen i vänstertidningen Flamman.

Taktik under kongressen - hur uppträder vi för att vinna ombudens förtroende? Upplägg för mediala uttalanden. Beredskap att uttala oss efter partistyrelsevalet, vid såväl framgång som vid en eventuell förlust. Det här är något av innehållet i det hemliga dokument som spreds under namnet Vägval Vänster, Plan B. Namnet är hämtat från uppropet som publicerades förra året.

Sprickor
Från ledande vänsterpartister har det under senare tid kommit ständiga försäkringar om att det inte finns någon spricka partiet, utan att meningsmotsättningarna istället skildrar en frisk debatt i ett levande parti.

För den som läser Vägval Vänsters strategidokument är det däremot uppenbart att det finns en grupp som tydligt definerar sig som ”vi” i motsats till andra inom partiet.

Man funderar mellan att prioritera arbetet i partiorganisationen med ”syftet att vinna majoriteter på alla nivåer” och att bli ett nationellt nätverk i tydligt strukturerade former. Det förs också resonemang kring att hur man ska vinna inflytande i den betydelsefulla riksdagsgruppen.

Osignerat
Dokumentet som har cirkulerat bland ledande företädare för uppropet mot dogmatism och nykommunism i partiet är utan signatur. Det har i dag inte heller gått att få fram någon som kan eller vill berätta om vem eller vilka som ligger bakom det.

Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethreus är mycket kritisk till dokumentet.

– Det är naturligtvis oacceptabelt, sådan arbetsmetoder tillämpar vi inte i vänsterpartiet och det är helt enkelt inget demokratiskt arbetssätt.

Alla medlemmar har inte haft möjlighet att påverka det här, det är ett undergroundarbete som inte hör hemma i en demokratisk organisation som vänsterpartiet, säger Pernilla Zethreus.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".