Anitra Steen Foto: Fredrik Persson/PRB

Ledande personer inom Systembolaget inblandade i muthärvan

Systembolagets egen utredning visar att även nyckelpersoner på huvudkontoret varit inblandade i muthärvan kring företaget. Flera personer i ledande ställning har haft förbjudna kontakter med leverantörer tidigare när de jobbade som butikschefer.

– Trovärdighetsproblem finns det för Systembolaget överhuvudtaget, jag tror inte att det här försämrar vår trovärdighet, snarare tror jag att det förbättrar vår trovärdighet att vi faktiskt gjort den här granskningen själva. Nu ska vi titta på den arbetsrättsliga värderingen av det här och sen får vi se vad den landar i, säger Systembolagets vd Anitra Steen.

Är det några av de här som riskerar sparken?

– Vi har ju inte haft den här rapporten tillgänglig så länge, det är ett par dagar. Jag tror faktiskt inte det.

Men någon form av åtgärd kan det bli fråga om?

– Det kan det bli fråga om.

Advokat Dick Lundkvist presenterade på torsdagen rapporten som beställts av Systembolagets styrelse. Fram till år 2000 ungefär har Dick Lundkvist hittat oegentligheter.

Det handlar i stort sett om en bekräftelse om den bild som kommit fram tidigare, gåvor, resor, restaurangbesök och evenemang från leverantörer till butikschefer. Skillnaden i de här fallen är att butikscheferna gått vidare i karriären och fått jobb på Systembolagets huvudkontor eller andra nyckelpositioner.

Ingen polisanmälan
Inget av det som kommit fram betraktas som så allvarligt att det leder till polisanmälan och enligt Anitra Steen får de troligen behålla sina jobb. Ett fall har lämnats till åklagare. Det handlar om en leverantör som försökte muta en butikschef 2002, men butikschefen avböjde och har berättat för Systembolagets utomstående utredare om händelsen.

Av advokat Dick Lundkvist rapport framgår att flera vittnat om att mutkulturen varit väl känd bland butikscheferna men inget tillräckligt konkret har nåt fram till ledningen enligt utredningen, trots att kunskapen om mutorna funnits bland många av huvudkontorets nyckelpersoner.

– Men som Dick Lundkvist som haft granskningsuppdraget redovisar har det förekommit mycket rykten inom Systembolaget, men det har väldigt få konkreta bevis. Det ligger i sakens natur att när det gäller mutor och bestickning är det ingen som pratar om det, men ryktena florerar.

Granskningen fortsätter
Systembolagets egen utredning som presenteras idag bygger på intervjuer som advokat Dick Lundkvist gjort på styrelsens uppdrag. Det är frivilligt lämnade berättelser som ligger till grund för rapporten. Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson säger att granskningen kommer att fortsätta.

– Vi är inte färdiga med granskningen. För det första har vi självmant undantagit butikchefsnivån på grund av den förundersökning som åklagaren håller på med. Det är först när man har den delen också som man kan vara någorlunda säker på att det mesta kommit fram.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista