Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringsministern kritiserar UD för tips om mutor

Publicerat torsdag 4 mars 2004 kl 17.18
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/PRB
2 av 2
Utdrag ur boken Oskrivna regler

Näringsminister Leif Pagrotsky kritiserar den information om korruption som utrikesdepartementet lämnade till de företag som följde med statsbesöket till Vietnam i början av februari. I informationen ingick uppgifter om vilka yrken som var lättast att muta.

– Jag tycker inte att formuleringarna var särskilt bra. De syftar väldigt klart till att beskriva att det är vanligt med korruption i Vietnam, säger Leif Pagrotsky.

Varför var formuleringen inte bra?

– Det har uppenbarligen lett till en del missförstånd om vad den betyder och det räcker för mig för att konstatera att den inte var tillräckligt entydig. Den borde varit mera solklar så att missförstånd kan undvikas, säger han.

Tipsade om mutbara yrken
För att göra affärer med myndigheter och statsägda företag i Vietnam måste man ibland betala ut mutor. Det stod skrivet i en text som svenska utrikesdepartementet delade ut till de företag följde med det svenska statsbesöket till Vietnam. 

Så här löd texten:

Den speciella korruptionsåklagaren Christer van der Kwast kritiserar utrikesdepartementets agerande.

– I sitt sammanhang och som det uttrycks så ser det ut som om man från svensk sida godtar att man skulle muta utländska tjänstemän, arbetstagare av olika slag, säger han.

Sverige jobbar mot mutor i Vietnam
Sverige är den huvudsakliga biståndsgivaren i ett projekt som sedan slutet av 2002 kartlägger korruptionen i Vietnam och föreslår åtgärder på uppdrag av Vietnams regering.

Enligt chefen för biståndet i Vietnam, Jan Olov Agrell, är det direkt fel att säga att man ibland måste betala ut mutor för att få igenom en affär i Vietnam.

– Jag tror inte det. Jag tror att man kan gå den vanliga svenska hederliga vägen, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".