Volvo säljer B-aktier i Scania

I dag togs det första steget i den process som innebär att Volvo säljer sitt stora innehav av aktier i Scania.

Volvo tvingas av EU-kommissionens beslut att avyttra allt senast den 24 april, och nu har Volvo tryckt på GÅ-knappen, och marknaden svalde 10 procent direkt.

Det är drygt 63 miljoner B-aktier som Volvo nu har gett en bank i uppdrag att hitta köpare till. Det är Deutsche Bank som fått uppdraget att sälja den stora aktieposten som värderas till drygt 15 miljarder kronor, den största utförsäljningen i sitt slag i svensk och nordisk historia.

Alla uppgifter idag har sitt ursprung i mäklarkretsar i London, vilket spillt över till Sverige, men officiellt finns ingen bekräftelse på att det sker. AB Volvo vill inte kommentera rykten, hälsar man från huvudkontoret.

Men det finns ändå hänvisningar till Duetsche Banks Londonavdelning som bekräftar att man hart fått uppdraget i alla fall. Och dagens handel i Scanias B-aktie tycks också bekräfta det hela. Det är en aktie som normalt sett har mycket liten omsättning på börsen.

Idag har över 6 miljoner aktier omsatts till ett värde av ungefär 1,5 miljarder kronor. Ungefär 10 procent av hela posten alltså.

Formellt går det till så nu att Deutsche Bank bygger en bok, som det heter, och ordnar en auktion helt enkelt på aktierna, till ett pris som ligger inom ett intervall på 234 kronor till 235,50 kronor. Vem som köper och hur mycket kan det ta lång tid innan det blir känt, om inte en större post, över 5 procent, köps av en enskild aktör, som då tvingas offentliggöra köpet.

Idag har några av tidigare utpekade köpare dementerat att de köpt Scaniaaktier.

Vad som ska ske med de aktier som ger makt, nämligen  A-aktierna, har Volvo berättat i samband med bokslutet. De placeras i ett nybildat bolag kallat Ainax vars aktier i sin tur skulle kunna delas ut till Volvos aktieägare, medan B-aktierna alltså säljs på marknaden.  Volvo har 27,3 miljoner A-aktier och 63,8 miljoner B-aktier i Scania.

A-aktierna representerar 24,8 procent av rösterna och 13,7 procent av kapitalet i Scania, medan B-aktierna ger 5,8 procent av rösterna och 31,9 procent av kapitalet.

Sammantaget har Volvo 30,6 procent av rösterna och 45,5 procent av kapitalet i Scania.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".