Fortsatt kris i Disney

Striden inom Disneykoncernen fortsätter. Walt Disneys brorson Roy Disney som sparkades ur styrelsen för några månader sedan leder nu kampanjen för att avsätta Disneychefen Michael Eisner och nu har han lyckats till hälften.

Disneychefen Michael Eisner avgår som styrelseordförande men sitter tills vidare kvar som VD. Styrelsen entledigade sin ordförande sedan  43 procent av akiteägarna vid bolagsstämman i Philadelphia vägrat godkänna Eisner. Och många av de stora pensionsfonder som är de största aktieägarna kräver att Eisner ska lämna även VD-jobbet innan årsskiftet. Kabelföretaget Comcast har förnyat sitt fietliga bud på Disneykoncernen. Parkerna och Disneys egna butiker och TV kanaler går dåligt och Steve Jobs animationsfölertag Pixlar som ligger bakom Disneys senaste succe Hitta Nemo har sagt upp samarbetet med Disney. Men Eisner slåss föratt ha kvar sitt jobb.
 -Våra aktrieägare är nöjda med vårt resultat, de gillar kvalitén på våra parker, kryssningsfartyg, filmerna och sportkanalen ESPN men de är inte helt nlöjda med vår ledningsstruktur och den delen är offer för den lögnkamapnj som drivtis mot mig, säger Disneychefen Michael Eisner.
Walt Disneys brorson Roy Disney svarar att Eisner tagit bort Magin från det magiska Kungariket.

Tomas Nordegren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".