OLJEKATASTROFEN

BP:s vd duckade för viktigaste frågorna

BP:s vd Tony Hayward undvek att svara på nyckelfrågor som han fick under ett kongressförhör i den amerikanska kongressen i går efter det stora oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Samtidigt beklagade han det som blivit USA:s värsta miljökatastrof.

– Oljekatastrofen i Mexikanska Golfen skulle aldrig ha behövt inträffa och jag är mycket ledsen för den gjorde det ändå.

De inledande orden från Tony Hayward imponerade inte på ledamöterna i utskottet som i stället ville ha svar på varför BP konstruerade själva borrhålet i det aktuella fyndigheten på ett sätt som ökade riskerna. Allt för att tjäna pengar och tid.

– Jag är inte beredd att dra några slutsatser innan vår utdredning är färdig, sa han gång på gång. Bland annat som svar på en fråga från den märkbart frustredad utskottsledamoten Henry Waxman.

Tony Hayward sa dock att om utredningen så småningom visar att någon på BP slarvat med säkerheten så kommer han vidta åtgärder.

Vd:n svarade också undvikande om sitt eget ansvar. Antingen var han inte delaktig i vissa beslut som blev ödesdigra eller så mindes inte Tony Hayward alla detaljer.

En orsak till hans undvikande svar kan vara att det också pågår en brottsutredning mot BP. Allt som han sa i kongressförhören kan teoretiskt användas emot BP i brottsutredningen.

Men hans uppträdande väckte stor irritation hos flera kongressledamöterna.

– Du förolämpar vår intelligens sa Eliot Engel till exempel.

Men flera av de republikanska ledamöterna av utskottet riktade också kritik mot utskottets ledning för att man inte också hade utfrågningar av de ansvariga för den statliga myndighet som godkände BP:s borr och katastrofplan.

Dessutom kritiserade Joe Barton, en av de republikanska ledarna, Vita husets överenskommelse med BP om att avsätta 20 miljarder dollar i en särskild fond för saneringsarbete.

Barton kallade Vita husets agerande för en "skamlig utpressning" och bad BP om ursäkt. Han valde senare dock att delvis be om ursäkt för sitt ordval efter att ha fått mycket kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".