President Aristide vill tillbaka till Haiti

Haitis bortdrivne president Jean-Bertrand Aristide hävdar nu att han aldrig gjort någon formell avskedsansökan och att hans målsättning är att han så snart som möjligt ska ta sig tillbaka till Haiti. Samtidigt kräver allt fler länder svar på frågan hur det gick till när Aristide lämnade Haiti.

De karibiska ländernas samarbetsorganisation Caricom var de första att kräva en oberoende kommission för att undersöka hur det egentligen gick till när Aristide lämnade Haiti.

Nu har också Sydafrika krävt att FN tar initiativ till en sådan kommission. I Latinamerika är det allt fler som påpekar vilket farligt exempel Haiti kan bli.

Om det visar sig att Aristide tvingades iväg mot sin vilja, som han själv hävdar, så öppnar det dörren för ett ifrågasättande av de demokratiska spelreglerna som kan få ödesdigra konsekvenser.

Chilenske presidenten ifrågasätts
I Chile, som på USA:s och Frankrikes begäran har skickat 300 soldater för att ingå i den internationella fredsstyrkan i Haiti, så har det lett till att president Ricardo Lagos har börjat ifrågasättas av sina egna.

– Att ge militärt stöd till en kamouflerad statskupp kan kanske stärka banden med stormakterna, menar man, men det innebär samtidigt att Chiles demokratiska trovärdighet och växande regionala roll undergrävs.

USA har avvisat Aristides anklagelser och hävdar att han avgick helt frivilligt.

Misstro i Haiti
Men misstron är stor också i Haiti, där den Aristidetrogna milisen fortsatt att agera och där många vanliga innevånare i Port-au-Prince har visat avsky mot de internationella trupper som nu har börjat patrullera huvudstadens gator.

Visserligen lovade de väpnade rebellerna tidigare i veckan att de ska lägga ner vapnen och samtidigt togs det första steget mot bildandet av en ny regering genom skapandet av en förberedande kommission där både oppositionen och det gamla regeringspartiet Lavalas deltar.

Men så länge inte omständigheterna för Aristides avgång fått en trovärdig förklaring, så lär den typen av initiativ också få svårt att uppfattas som trovärdiga.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".