Försvaret tvingas redovisa löneförmåner

Riksrevisionen kräver nu att försvaret lämnar nya uppgifter om löneförmåner till skattemyndigheten. Enligt Göran Hyltander som är revisionschef på Riksrevisionen, så har försvaret trots den stora uppmärksamheten kring resor och representation fortfarande inte lagt alla korten på bordet.

– Jo vi tycker att redovisningen av vissa skattepliktiga förmåner för den tidigare direktionen vid Försvarsmakten  sannolikt är ofullständiga, säger redovisningschefen Göran Hyltander.
 
Är det här en allvarlig förseelse från Försvarsmaktens sida?

– Det rör sig inte om stora belopp, men vi menar att det har betydelse för tilltron till ledningen att sådant här inte förekommer.

Otydligt regelverk
Försvarsledningens representation har under hösten granskats i två rapporter, båda två kom fram till otydligheter i regelverket vilket lett till att representation och resekostnader har blivit för höga.

Riksrevisionen som är statens revisionsbyrå gör den slutgiltiga granskningen av försvarets ekonomi har följt det arbetet. Men Riksrevisionen är alltså inte riktigt nöjd ändå och tror att det fortfarande finns oredovisade löneförmåner som i efterhand måste lämnas till beskattning.

Besvärande debatt
ÖB Håkan Syrén har efter Riksrevisionens påpekanden beslutat att generalerna genast måste lämna in samtliga uppgifter om löneförmåner för åren 2002 och 2003.

För försvaret har hela debatten om representation och limousineresor varit mycket besvärande.

Försvarsmaktens informationschef Anders Hedgren säger till Ekot att försvaret vill vänta med att kommentera nya uppgifter om löneförmåner till dess att Riksrevisionen lägger fram sin slutgiltiga granskning av representationen i slutet av mars.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".