Allt färre kvinnliga företagare

Det blir allt färre kvinnliga företagare i Sverige. Det visar en ny undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. Och Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster är orolig för utveckling och menar att det minskar kvinnors inflytande i näringslivet.

– Kvinnor kommer inte att dela lika på makten i näringslivet, trots ala regler och kvoteringar man kan införa, så länge de inte också är väl representerade bland dem som startar företag och äger företag, säger Stefan Fölster.

Antalet företagare fortsätter minska i Sverige. Det är allt färre som vill starta nytt och fylla luckorna som uppstår när andra företagare lägger ner eller går i pension. Detta framgår av en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Stadig minskning
Stefan Fölster som är Svenskt Näringslivs chefekonom är främst orolig för att det är så få kvinnor som vill äga och driva företag. Konsekvensen menar han blir att kvinnor mer sällan tillsätter vd:ar och styrelser och därmed får mindre inflytande i näringslivet.

Sedan 1995 har de kvinnliga företagarna minskat med 12 procent samtidigt som de manliga företagarna bara minskat med knappt 6 procent.

– Många kvinnor är anställda i den offentliga sektorn i Sverige, och där är det inte möjligt att starta företag på samma sätt som det är i manliga företag, enligt Stefan Fölster.

Tjänstesektorn
Men när kvinnor väl vågar äga och driva företag, så trivs de bäst i storstadsregioner och inom tjänstesektorn. Andelen kvinnliga företagare är störst i Stockholms län.

– Allmänt kan man säga att i områden där det finns mer av tjänsteföretag där är det också fler kvinnor som driver företag, där är det  kanske det är enklare att starta.

För att locka fler kvinnor att starta företag måste man göra företagandet mindre riskfyllt menar Stefan Fölster.

– För kvinnor kanske mer än för män spelar risken en väldigt stor roll, så att det är oerhört viktigt att ta bort onödiga riskmoment, att till exempel se till att socialförsäkringar fungerar lika bra för företagare som för anställda.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista